Ελλάδα

Eκλογές 2023 – Δημοσκόποι: «Ξέραμε ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ήταν χαοτική αλλά μας πίεζαν να μη βγει»

>

Τις αποκλίσεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων, με φόντο τη διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές εκλογές, κλήθηκαν να σχολιάσουν οι δημοσκόποι. 

Αιχμές άφησε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, όσον αφορά τη στάση του απέναντι σε εταιρείες δημοσκοπήσεων, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «απλές σταθμίσεις» των στοιχείων έδιναν προεκλογικά το ίδιο αποτέλεσμα.

Mάλιστα, ο Δημήτρης Μαύρος μιλώντας στο CNN Greece, αναφέρθηκε στις αιτίες που οδήγησαν στη μεγάλη εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την «μοναδική ευκαιρία» που έχει ο Νίκος Ανδρουλάκης το επόμενο διάστημα αλλά και την σχεδόν σίγουρη αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

«Οι απλές, απλούστατες, σταθμίσεις των στοιχείων έδιναν το αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος, λέγοντας ότι τα στοιχεία από δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, αν σταθμίζονταν ως προς το φύλο, την ηλικία, τις περιοχές και την προηγούμενη ψήφο, έδιναν στη ΝΔ 42% κεντρική τιμή και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%.

Ο ίδιος, μιλώντας στο Open, απέδωσε τη στάση που τηρήθηκε στη διαχρονική πίεση. «Η αλήθεια είναι ότι όταν υφίστασαι μια πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο, εκεί αρχίζεις και έχεις και κάποιες ενδείξεις ότι υποεκτιμάς ένα συγκεκριμένο κόμμα», σημείωσε, δίνοντας ως παράδειγμα τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Τότε αρχίζεις και λες, για να δω, μήπως είναι υπερβολή, μήπως έχω πάλι υποεκτίμηση (…), με αποτέλεσμα όχι να απομακρύνονται τα δεδομένα από εμάς, εμείς είχαμε την τάση να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία, διότι είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ από προηγούμενες καταστάσεις (…) Οταν ακούς για ποινολόγιο δημοσκοπήσεων, όταν ακούς για κουβάδες και δημιουργείται μια κατάσταση (….), εάν βγαίναμε έτσι θα μας έλεγαν ότι αυτά τα δείγματα ήταν για πέταμα. Πετάξτε τα. Εμείς εκεί πώς θα αντιδρούσαμε προεκλογικά;», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχε η εικόνα ότι η διαφορά ήταν χαοτική»

Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της MARC, Θωμάς Γεράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «υπήρχε η εικόνα ότι η διαφορά ήταν χαοτική, αλλά λόγω του bullying που έχουν υποστεί οι δημοσκόποι όλα τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησαν να το πουν».

«Κάθε ερευνητής -σε κάθε επιστήμη, όχι μόνο ένας δημοσκόπος- όταν βλέπει στα στοιχεία του κάτι υπερβολικό, κάτι ακραίο, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ, ανθρώπινο είναι να θεωρεί ότι κάπου έχει γίνει ένα λάθος. Αυτό είναι ένα σκέλος. Έπεφτε λοιπόν το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλουμε πλαστά στοιχεία», εξήγησε στη συνέχεια.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button