Ελλάδα

Εκλογές 2023: Ψήφισε το 76,3% των απόδημων Ελλήνων στο Ηνωμένο Βασίλειο

>

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων της Βρετανίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 76,3%.

Οι κάλπες έκλεισαν σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Βρετανίας ακριβώς στις 7μμ, ενώ δεν υπήρξαν ουρές ψηφοφόρων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Λονδίνο ψήφισαν 2.904 απόδημοι από 3.858 εγγεγραμμένους.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Ελλάδας στο Λονδίνο, Ιωάννη Τσαούση, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα ενώ όλα τα εκλογικά κέντρα έκλεισαν στην ώρα τους.

Σε Γλασκώβη, Εδιμβούργο, Λιντς και Μπέρμιγχαμ ψήφισαν 817 από 978 εγγεγραμμένους. Σημειώνεται πως οι Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζονται περίπου στους 170 χιλιάδες.

Οι Έλληνες της Ουαλίας ψήφισαν στην κοντινότερη πόλη, στο Μπέρμιγχαμ. Στην Γλασκώβη μετέβησαν για να ψηφίσουν οι Έλληνες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη λήξη της διαδικασίας εγγραφής αποδήμων στους εκλογικούς καταλόγους για την εκλογική διαδικασία έχουν εγγραφεί πάνω από 10 χιλιάδες επιπλέον κάτοικοι εξωτερικού.

Οι ψηφοφόροι ήταν στην πλειοψηφία τους νέοι έως 45-50 ετών ενώ οι περισσότεροι εξέφρασαν την επιθυμία, να καταργηθεί η προϋπόθεση κατάθεσης φορολογικής δήλωσης δύο ετών, ώστε περισσότεροι Έλληνες να μπορέσουν να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους.

Στην ψηφοφορία των Ελλήνων του εξωτερικού χρησιμοποιήθηκαν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Ήταν 13 στο σύνολο και τον κάθε ψηφοφόρο, 12 τα κόμματα που είχαν ψηφοδέλτια Επικρατείας, συν ένα λευκό. Μετά το κλείσιμο της κάλπης, μετρήθηκαν οι φάκελοι, χωρίς να ανοιχτούν.

Οι σάκοι με τα ψηφοδέλτια ταξιδεύουν σήμερα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και με συνοδεία της αστυνομίας στο Εφετείο Αθηνών.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button