Πολιτική

Εκλογές 2023: Στοίχημα για τα κόμματα τα ποσοστά της κάλπης

>

Σύγκρουση ξέσπασε και για τον μόνο νομό που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη μουσουλμάνος βουλευτής στη Ροδόπη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε το τουρκικό προξενείο και την Άγκυρα για ανοιχτή παρέμβαση υπέρ του βουλευτή και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση, ενώ η Κουμουνδούρου απαντώντας έκανε λόγο για απαράδεκτα και επικίνδυνα παιχνίδια του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας σε βάρος της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας.

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας με σημερινές τοποθετήσεις τους, ζήτησαν ισχυρά ποσοστά στις κάλπες, δεδομένου όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος. Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε με τη σειρά του επίθεση από τη Χαλκίδα κάνοντας λόγο για ηγεμονία Μητσοτάκη. Παρεμβαίνοντας στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα για τα εκλογικά ποσοστά, ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Κρήτη δήλωσε πως τις επόμενες τρεις εβδομάδες «θα συγκρουστούμε για ένα μεγάλο και ισχυρό ποσοστό που θα κάνει τον ελληνικό λαό να έχει ξανά ισχυρή φωνή και μια πραγματική αντιπολίτευση» ενώ, είπε πως ένα «ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα είναι η πραγματική αντιπολίτευση που θα μπει ανάχωμα και εμπόδιο στην αλαζονεία του συστήματος εξουσίας του κυρίου Μητσοτάκη».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας σχολίασε λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται μια κυβέρηση μούφα αλλά «μία ισχυρή αντιπολίτευση με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και μέσα στη βουλή».

Την ίδια στιγμή ο Ηλίας Κασιδιάρης, με νέα τρίμπλα προσπαθεί να ξεπεράσει και αυτή τη φορά το «μπλόκο» στην κάθοδό του στις εκλογές της 25ης Μαϊου, κατεβαίνοντας ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Ήδη το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για το ίδιο θέμα.

Δημοσκόπηση Marc: Αυτοδύναμη ΝΔ θέλει το 43,2%

Επτακομματική Βουλή και διαφορά 20,6 μονάδων, έχει σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc, στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση για το «Πρώτο Θέμα» η μέση τιμή του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος είναι το 41,2%, (από 39,4% έως 43,0%), ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 20,6% (από 19,2% έως 22%).

Επόμενο ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,7%, το ΚΚΕ με 7,3%, η Πλεύση Ελευθερίας 5%, η Ελληνική Λύση με 4,2% και το κόμμα ΝΙΚΗ με 4%.

Σχετικά με την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η διαφορά διαμορφώνεται στις 19,7 μονάδες.

Η ΝΔ λαμβάνει 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,6%, το ΚΚΕ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Ελληνική Λύση 3,8%, η Νίκη 3,5% και το ΜέΡΑ25 2,2%.

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 160 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 55, το ΠΑΣΟΚ 31, το ΚΚΕ 19, η Πλεύση Ελευθερίας 13, η Ελληνική Λύση 11 και η ΝΙΚΗ 11.

Το 43,2% των ερωτηθέντων επιθυμεί αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 28,5% συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ με άλλα μικρότερα κόμματα και το 12,3% συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει «καταλάβει» το χώρο του Κέντρου, καθώς το 39,6% των ερωτηθέντων που αυτοκαθορίζονται ως κεντρώοι ταυτίζονται με τις απόψεις του, ενώ το 16,7% ταυτίζεται με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 11,3% με τον Αλέξη Τσίπρα.

Λιγότερα κόμματα κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής

Λιγότερα κόμματα κατέθεσαν αυτή τη φορά αίτηση συμμετοχής στις εκλογές, είτε γιατί απογοητεύτηκαν, είτε γιατί δπάνησαν πολλά στην πρώτη αναμέτρηση, ή ακόμα και διαλύθηκαν καθώς δεν πέτυχαν το στόχο τους.

Συνολικά 44 κόμματα και ο Κασιδιάρης επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκλογές

Συνολικά 44 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι υπέβαλαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αίτηση συμμετοχής τους στις επικείμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο συνδυασμός «Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία» στον οποίο συμμετέχει ο καταδικασµένος για “διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”, πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, που εκτίει την ποινή του.

Η σχετική προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές έληξε τα μεσάνυχτα και σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρείου Πάγου, συμμετοχή δήλωσαν 35 κόμματα, 5 συνασπισμοί κομμάτων, 1 συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων και 3 μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Μεταξύ των συνολικά 44 κομμάτων, κ.λπ. υπάρχουν νεοεμφανιζόμενα κόμματα, όπως και νεοεμφανιζόμενοι ανεξάρτητοι, ενώ κόμματα που «κόπηκαν» από τον Άρειο Πάγο και δεν συμμετείχαν στις περασμένες εκλογές της 21ης Μαΐου επανακατέθεσαν αιτήσεις συμμετοχής υπό άλλη ή παρεμφερή ονομασία. Επίσης, όπως είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τις προηγούμενες ημέρες δεν κατέθεσε αίτηση συμμετοχής το κόμμα ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου (Τάσου) Κανελλόπουλου.

Η ανακήρυξη των κομμάτων από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023, ενώ μεθαύριο Δευτέρα, 5 Ιουνίου, τα κόμματα, οι συνασπισμοί κομμάτων και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, θα πρέπει να υποβάλουν τους συνδυασμούς τους, στην ηλεκτρονική πύλη του υπουργείου Εσωτερικών.

Ειδικότερα τα 44 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές, κατά τη σειρά κατάθεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι:

Κόμματα

1) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)

2) ΑΝΤΑΡΣΥΑ

3) ΟΚΔΕ

4) ΚΚΕ (μ-λ)

5) ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

6) ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ- ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

7) ΜΕΡΑ 25

8) ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

9) ΣΥΡΙΖΑ

10) ΝΙΚΗ

11) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

12) ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

13) Μ-Λ ΚΚΕ

14) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

15) ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-Τ.Ρ.Α.Μ.Π.

16) ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

17) ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

18) ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ

19) ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ (ΔΗΚΕΑ)

20) ΟΑΚΚΕ

21) ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

22) ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ.)

23) ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

24) ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ

25) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ -ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΕΛ.ΛΑ.Σ.)

26) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ

27) ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

28) ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΓΚΗΣ –ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

29) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)

30) ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

31) ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΤΑΥΤΡΟΤΗΤΑ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

32) ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ

33) ΠΝΟΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

34) ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΝ ΤΟ ΟΛΟΝ

35) ΕΛΛΗΝΕΣ –ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΚΗΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

1)ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

2)ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

3) ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ

4) ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ

5) ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Συνδυασμός ανεξάρτητων συνεργαζόμενων υποψηφίων

ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Μεμονωμένοι ανεξάρτητοι

1) ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

2) ΣΠΕΝΤΖΑΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΠΟΘΥΤΗ 1978- ΤΡΙΓΩΝΟ ΒΕΡΜΟΥΔΩΝ -UFO- USO EXTRATERRESTIALS- EINSTEIN- ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

3) ΖΟΤΟΣ ΙΑΓΚΟΣ

Σημειώνεται ότι, ο αριθμός των 44 κομμάτων κλπ που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές είναι μικρότερος κατά 6 από τις υποψηφιότητες που είχαν δηλωθεί στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου 2023. Στον πρώτο γύρο των περασμένων εκλογών είχαν καταθέσει αιτήσεις συμμετοχής στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου 50 κόμματα και από το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου «κόπηκαν» 14 κόμματα και τελικά κατήλθαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, 36 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων, όπως και ένας μεμονωμένος. Επίσης, ο αριθμός των κομμάτων που δήλωσαν συμμετοχή τόσο στις περασμένες εκλογές της 21η Μαΐου, όσο και στις επερχόμενες της 25ης Ιουνίου, είναι αισθητά μεγαλύτερος από αυτό των εκλογών των περασμένων ετών.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button