Πολιτική

Εκλογές 2023: Τι θα συμβεί από Δευτέρα αν κανένα κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία

>

Οι κάλπες ανοίγουν αύριο το πρωί όμως όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη ημέρα με ορίζοντα τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 2 Ιουλίου.

Αυτοδυναμία δεν προβλέπεται να υπάρξει το βράδυ της 21ης Μαΐου καθώς απαιτείται ποσοστό άνω του 46% και το μόνο που θα γνωρίζουμε είναι τα ποσοστά των κομμάτων, ποιο κόμμα ήρθε πρώτο και με ποια διαφορά από το δεύτερο.

Διερευνητικές εντολές

Την επόμενη κιόλας ημέρα, τη Δευτέρα το πρωί ξεκινά η διαδικασία των διερευνητικών εντολών που λαμβάνουν τα τρία πρώτα κόμματα, αφού προηγουμένως ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας ανακοινώσει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τα επίσημα αποτελέσματα σχετικά με τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή, που θα ορκιστεί, ακόμη κι αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, την 1ηΙουνίου.

Εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις που θέλουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει από την Πρόεδρο της Βουλής εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο ίδιος στις συνεντεύξεις του έχει ξεκαθαρίσει ότι θα κινηθεί βάσει του Συντάγματος, ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό που θα έχει συγκεντρώσει η ΝΔ και τη διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στη ΝΔ προσδοκούν μια μεγάλη διαφορά και ένα ποσοστό που θα αγγίζει το 35%, καθώς θεωρείται το εισιτήριο για την αυτοδυναμία. Σε αυτή την περίπτωση και με έχοντας υπόψη τις δηλώσεις του ότι δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, το πιθανότερο είναι πως θα επιστρέψει την εντολή σύντομα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 37 παρ. 3) «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες».

Ο Αλέξης Τσίπρας που επιμένει υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης, μαρκάροντας στενά το ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει συναντήσεις με τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει έντονα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι βγαίνουν τα κουκιά, ωστόσο, προς ώρας … τρώει πόρτα. Κανείς δεν μπορεί να αναμένει συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Το ποσοστό που θα λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες κινήσεις του. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει ως προαπαιτούμενο να είναι ισχυρό, διψήφιο για να μπει σε συζητήσεις για τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης.

Δεύτερες κάλπες

Εάν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή».

Εκλογές με ενισχυμένη αναλογική & μπόνους εδρών

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που προβλέπει και -κλιμακωτό- μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, στις 2 Ιουλίου, επειδή γίνεται εντός 6μηνου, οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν μόνον κόμμα και βουλευτές θα αναδειχθούν, αναλόγως της δύναμης των κομμάτων, εκείνοι που εξελέγησαν στις αυριανές εκλογές.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button