Ελλάδα

Εκλογές 2023: Το μεσημέρι η τελική δοκιμή των συστημάτων στο υπουργείο Εσωτερικών

>

Η τελική γενική δοκιμή των συστημάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών σήμερα, Παρασκευή 19/5 στις 14:00 το μεσημέρι, παρουσία της υπηρεσιακής υπουργού, καθηγήτριας κ. Καλλιόπης Σπανού και των εκπροσώπων της SingularLogic.

Σημειωνέται ότι η αγωνία για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου θα είναι μικρότερης διάρκειας, καθώς οι νέες δυνατότητες που προσέθεσε φέτος η SingularLogic δίνουν τη δυνατότητα η πρώτη εκτίμηση να είναι εφικτή εντός μόλις 90 λεπτών από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες.

«Μέχρι τις 8.30 μ.μ. θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών» αναφέρει στο CNN Greece ο Δημήτρης Μπακάκος, Γενικός Διευθυντής της SingularLogic, της εταιρείας που τα τελευταία 42 χρόνια έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών.

Το σύστημα SRT

Η βασική διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι το γεγονός ότι φέτος, για πρώτη φορά, η SingularLogic θα χρησιμοποιήσει το σύστημα SRT (Σύστημα Ασφαλούς Μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων) σε όλα τα εκλογικά τμήματα (περίπου 21.500) της χώρας. Η SingularLogic χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο σύστημα πιλοτικά το 2009 και από τότε επεκτείνει διαρκώς τον αριθμό των δικαστικών αντιπροσώπων που εξοπλίζονται με ένα μικρού μεγέθους tablet όπου καταχωρούνται τα αποτελέσματα. Η ενεργοποίηση της συσκευής γίνεται μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο με ειδικούς κωδικούς ασφαλείας ενώ η καταχώριση των αποτελεσμάτων στη συσκευή SRT είναι εξαιρετικά απλή μέσω της ειδικής και ιδιαίτερα εύχρηστης εφαρμογής που υποστηρίζεται από τη συσκευή. Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα κάλυψης όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των συνδυασμών αλλά και υπέρ των υποψηφίων (σταυροδοσία).

Μόλις τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων των συνδυασμών ο δικαστικός αντιπρόσωπος στέλνει τα αποτελέσματα αμέσως στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω του SRT. Στη συνέχεια προχωρά με την καταμέτρηση των Σταυρών των Υποψηφίων. Σε αυτές τις εκλογές η χρήση των εν λόγω tablets θα αλλάξει ουσιαστικά τα δεδομένα και στο θέμα της μετάδοσης των σταυρών υποψηφίων. Η SingularLogic αναμένει ότι μετά τις 10 μ.μ. θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιφέρειες θα μπορεί να γίνει και μία ασφαλή εκτίμηση για τα τελικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.

Σημειωτέον ότι η μετάδοση αυτή η οποία γίνεται απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα από τον ίδιο τον δικαστικό αντιπρόσωπο προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως ταχύτητα ενσωμάτωσης μέχρι και 5 ώρες νωρίτερα, αυτοματοποιημένο έλεγχο των αποτελεσμάτων κατά την εισαγωγή των στοιχείων ανά εκλογικό τμήμα, αλλά και μια πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία μέσω κωδικών πρόσβασης και χρήση βέλτιστων τεχνολογιών ασφαλείας.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία ασφαλούς μετάδοσης (SRT), δεν αναιρεί τη διαδικασία μετάδοσης του αποτελέσματος μέσω των ειδικών εντύπων, τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν και να διεκπεραιωθούν κανονικά από τους δικαστικούς αντιπροσώπους.

Ακόμη, για πρώτη φορά οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα ενημερώνουν την ημέρα των εκλογών μέσω της συσκευής SRT σε τρείς χρονικές στιγμές (έχουν ορισθεί με εγκύκλιο), τον αριθμό των ψηφισάντων. Η ενημέρωση αυτή θα γίνεται απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button