Πολιτική

Ελληνες εξωτερικού: Πόσοι και από ποιες χώρες ψηφίζουν στις εκλογές

>

Μία ημέρα νωρίτερα, σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου θα διεξαχθεί η ψηφοφορία των 22.816 Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στις εθνικές εκλογές.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, γίνεται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εκλογικά κέντρα αποτελούν κυρίως κτήρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτήρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων. Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Πού βρίσκονται τα περισσότερα εκλογικά τμήματα

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα βρίσκονται στη Γερμανία και ξεπερνούν τα 2.800. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων είναι στην Αγγλία με περισσότερα από 3.500 άτομα, από τα οποία τα περίπου 3.000 ζουν στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα, θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά τμήματα.

Στην Ευρώπη που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τον σχετικό νόμο, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 1.500 άτομα στην Ολλανδία, πάνω από 1.300 στο Βέλγιο, πάνω από 1.100 στην Ελβετία και πάνω από 1.200 στην Κύπρο. Επίσης, περίπου 500 στη Σουηδία, 430 στη Δανία, 420 στο Λουξεμβούργο, 350 στην Ισπανία.

Μικρότερα τμήματα θα υπάρξουν και σε άλλες χώρες. Μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον των Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ (έχουν εγγραφεί πάνω από 1.500 άτομα), στον Καναδά (180 άτομα) και στην Αυστραλία (150 άτομα).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button