Πολιτική

Εμφιετζόγλου: Προσφεύγει στο ΣτΕ για τον αποκλεισμό του κόμματός του από τις εκλογές

>

Την ακύρωση της απόφασης του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου με την οποία έγινε η ανακήρυξη των κομμάτων που έλαβαν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ζητά με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Πρόδομος Εμφιετζόγλου και το κόμμα του «Πατριωτική Ένωση- Πρόδομος Εμφιετζόγλου».

Το κόμμα του κ. Εμφιετζόγλου «κόπηκε» από τον Άρειο Πάγο με το σκεπτικό ότι έχει διαπράξει ονοματοκλοπή του κεντρικού πυρήνα της ονομασίας του από το κόμμα «Πατριωτική Ένωση-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση» (ΕΛ.ΛΑ.Σ.) καθώς και ότι έχει ιδιοποιηθεί τον Ήλιο της Βεργίνας (δεκαεξάκτινος ήλιος) ως σήμα του κόμματος, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται, καθώς αυτό έχει χαρακτηριστεί εθνικό σύμβολο.

Με την αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ ο κ. Εμφιετζόγλου ζητά να ακυρωθεί τόσο η απόφαση της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου (1/2023) με την οποία δεν του επετράπη να συμμετέχει στις εθνικές εκλογές, όσο και η απόφαση του ίδιου Τμήματος του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου (16/2023) με την οποία απορρίφθηκε η ένταση ανακλήσεως και επανεξετάσεως της απόφασης ανακήρυξης των κομμάτων (δηλαδή της πρώτης απόφασης 1/2023).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σχετική προσφυγή η απόφαση του Αρείου Πάγου για την ανακήρυξη των κομμάτων είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα συμμετοχής σε ελεύθερες εκλογές και στον εκλογικό νόμο, ενώ υπήρξε κακή συγκρότηση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που αποφάσισε την ανακήρυξη των κομμάτων.

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο αποκλεισμός ενός κόμματος από την εκλογική διαδικασία αποτελεί επαχθέστατη κύρωση χωρίς να προβλέπεται από το νομοθέτη ουσιαστική δυνατότητα θεραπεία, δηλαδή να μπορεί το κόμμα να υπερασπιστεί ενώπιον του Αρείου Πάγου τον εαυτό του, παρά την επαπειλούμενη απαγόρευση συμμετοχής του στις εκλογές, αλλά ούτε έχει το δικαίωμα προηγούμενης ακροάσεως που κατοχυρώνει το άρθρο 20 του Συντάγματος και η ΕΣΔΑ.

Προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο κ. Εμφιετζόγλου επικαλείται μάλιστα ότι όμοιες περιπτώσεις, οι οποίες όμως έλαβαν το πράσινο φως για να συμμετέχουν στις εκλογές, είναι τα κόμματα «ΚΚΕ», «ΚΚΕ Εσωτερικού» και «ΚΕ μ-λ», τα οποία έχουν τον ίδιο πυρήνα στην ονοματοδοσία τους.

Ως προς τη συγκρότηση της Ολομέλειας του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου μετά την παραίτηση του προέδρου του, αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερρίκου, ο κ. Εμφιετζόγλου αναφέρει ότι η σύνθεση δεν ήταν νόμιμη, με αποτέλεσμα να παραβιαστεί η αρχή της δίκαιης δίκης που προβλέπεται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ΕΣΔΑ. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με την προσφυγή η ανακήρυξη των κομμάτων έπρεπε να γίνει από την 5μελη σύνθεση του Τμήματος και όχι από την Ολομέλεια του Τμήματος.

Τέλος, σημειώνει ότι προσέφυγε στο ΣτΕ καθώς το Α1 Τμήμα επιλαμβάνεται της ανακήρυξης των κομμάτων ως διοικητικό όργανο και όχι ως δικαστικός σχηματισμός, με συνέπεια οι αποφάσεις του να επέχουν θέση ατομικής διοικητικής πράξης.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button