Ο Τραμπ θέλει να λύσει την διαμάχη Ινδίας – Πακιστάν – Αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της κατάπαυσης

Έτοιμος να εργαστεί για να λύσει τη διαμάχη Ινδίας Πακιστάν για το Κασμίρ δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με νέο μήνυμά του στην πλατφόρμα Truth Social προσθέτοντας παράλληλα ότι θα αυξήσει το εμπόριο με τις δύο χώρες, την ώρα που Νέο Δελχί και Ισλαμαμπάντ αλληλοκατηγορούνται γιια παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.
«Είμαι πολύ περήφανος για την ισχυρή και ακλόνητα ισχυρή ηγεσία της Ινδίας και του Πακιστάν που είχε τη δύναμη, τη σοφία και το σθένος να γνωρίζει και να κατανοεί πλήρως ότι ήταν καιρός να σταματήσει η τρέχουσα επιθετικότητα που θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο και την καταστροφή τόσων πολλών, και τόσων πολλών. Εκατομμύρια καλοί και αθώοι άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει! Η κληρονομιά σας ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από τις γενναίες ενέργειές σας. Είμαι περήφανος που οι ΗΠΑ μπόρεσαν να σας βοηθήσουν να φτάσετε σε αυτήν την ιστορική και ηρωική απόφαση. Αν και δεν έχει καν συζητηθεί, θα αυξήσω σημαντικά το εμπόριο και με τα δύο αυτά μεγάλα έθνη. Επιπλέον, θα συνεργαστώ και με τους δύο σας για να δούμε αν, μετά από «χίλια χρόνια», μπορεί να βρεθεί μια λύση σχετικά με το Κασμίρ. Ο Θεός να ευλογεί την ηγεσία της Ινδίας και του Πακιστάν για την καλή δουλειά που έκανε!!!», έγραψε ο Τραμπ.
Η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν το Σάββατο (10/5) σε κατάπαυση του πυρός ύστερα από τέσσερις ημέρες φονικών συγκρούσεων. Ωστόσο η εκεχειρία αποδεικνύεται εύθραυστη, καθώς οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.
«Καλούμε το Πακιστάν να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις παραβιάσεις και να χειριστεί την κατάσταση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», δήλωσε ο ινδός υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) μετέδωσαν πως ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Σριναγκάρ, τη μεγαλύτερη πόλη στο ινδικό Κασμίρ, όπου ανέλαβε δράση η αντιαεροπορική άμυνα.
Στο ελεγχόμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ, δύο αξιωματούχοι ανέφεραν στο AFP «σποραδικές ανταλλαγές πυρών μεταξύ πακιστανικών και ινδικών δυνάμεων σε τρία σημεία κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου», των de facto συνόρων στη διαφιλονικούμενη περιοχή.
Η δέσμευση του Πακιστάν για πιστή εφαρμογή της εκεχειρίας εξακολουθεί να ισχύει και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας «χειρίζονται την κατάσταση με υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση», δήλωσε το πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας την Ινδία για παραβιάσεις της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός.
Από την Τετάρτη, οι δύο γειτονικές πυρηνικές δυνάμεις ενεπλάκησαν στη χειρότερη αντιπαράθεσή τους εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, προκαλώντας διεθνή ανησυχία.
Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης ξεκίνησε στις 22 Απριλίου με μια επίθεση που προκάλεσε σοκ στην Ινδία: ένοπλοι σκότωσαν 26 αμάχους σε τουριστικό αξιοθέατο στο ινδικό Κασμίρ.
Το Νέο Δελχί κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ ότι υποστηρίζει την τζιχαντιστική ομάδα στην οποία αποδίδεται η ευθύνη για το μακελειό, κάτι που η πακιστανική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά.