Ελλάδα

Exit poll: Η αντίστροφη μέτρηση και οι πιθανές εκπλήξεις

>

Στις 19:00 αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, θα ανακοινωθεί το μεγάλο exit poll των εταιριών δημοσκοπήσεων.

Ήδη ο διευθυντής της MRB κ. Μαύρος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε κάποια «έκπληξη – θρίλερ».

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO. Το exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.

Διευθυντής MRB: «Μπορεί να έχουμε κάποια έκπληξη στo exit poll»

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει έκπληξη στο αποτέλεσμα του πρώτου exit poll για τις εκλογές 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος.

Ο κ. Μαύρος μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN αρχικά διευκρίνισε ότι ακόμα δεν επιτρέπεται να δηλώσει ποιο κόμμα είναι στην πρώτη θέση ούτε πόση είναι η διαφορά με το δεύτερο κόμμα.

Στην ερώτηση αν θα έχουμε κάποια έκπληξη ο κ. Μαύρος απάντησε «Μπορεί και να έχουμε έκπληξη, θρίλερ είναι υπό συζήτηση θα το δούμε».

Και πρόσθεσε «είχαμε μια κανονική ροή σε συμμετοχή στο exit poll, ενώ δεν ξεκινήσαμε καλά αλλά στην πορεία είχαμε μια καλή συμμετοχή. Θα δούμε τα αποτελέσματα στις 7, αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να περιμένουμε και τη διόρθωση και τα αποτελέσματα της Sigular με τον ηλεκτρονικό τρόπο».

Τι είναι τα exit polls

Συνολικά 121 κάλπες exit poll έχουν στηθεί έξω από 90 εκλογικά τμήματα πανελλαδικά και στις 19:00 ακριβώς, μόλις κλείσουν οι κάλπες θα δημοσιευθούν τα ευρήματα της έρευνας.

Τα exit polls είναι μια δημοσκόπηση που διενεργείται έξω από τα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών. Έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς τα αποτελέσματά τους προσεγγίζουν αρκετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Η ερώτηση άλλωστε δεν αφορά τι προτίθεται ο κάθε πολίτης να ψηφίσει όπως στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αλλά τι ψήφισε στην κάλπη λίγα λεπτά πριν. Έχει παρατηρηθεί πως οι πολίτες απαντούν πιο πρόθυμα στα exit polls παρά στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Το ερωτηματολόγιο του exit poll

Πέρα από ποιο κόμμα ψήφισαν, όσοι λαμβάνουν μέρος στο exit poll καλούνται να απαντήσουν και σε ένα γενικότερο ερωτηματολόγιο, προκειμένου να υπάρξει κάποια κατηγοριοποίηση των δεδομένων που θα συγκεντρωθούν.

Ειδικότερα, στο ερωτηματολόγιο που τους δίνεται θα πρέπει να απαντήσουν ποιο είναι το ανώτερο επίπεδο σπουδών που έχουν, ποιο είναι το κόμμα που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλοογές του 2019, αλλά και πότε αποφάσισαν το κόμμα που θα ψηφίσουν.

Το exit poll θα διενεργηθεί για λογαριασμό των καναλιών Mega (συνεργάζεται με τη Metron Analysis), Open (συνεργάζεται με την ΜRB), Star (συνεργάζεται με την GPO), Alpha (συνεργάζεται με την Alco), ΑΝΤ1 (συνεργάζεται με τη Marc) και ΣΚΑΪ (συνεργάζεται με την Pulse), ενώ στο κοινό exit poll θα συμμετέχει και το Action24.

Στις 20:30 η πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της Singular Logic

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με την SingularLogic μέσα σε μόλις 90 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 20:30 θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση.

Από τις 22:00 ροή αποτελεσμάτων για τους σταυρούς των υποψηφίων

Σε αυτές τις εκλογές η χρήση των νέων τεχνολογιών με τα tablets στα εκλογικά κέντρα, αλλάζει τα δεδομένα και στο θέμα της μετάδοσης των σταυρών υποψηφίων.

Η SingularLogic αναμένει ότι μετά τις 10 μ.μ. θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιφέρειες θα μπορεί να γίνει και μία ασφαλή εκτίμηση για τα τελικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button