«Σφήνα» Μόσχας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ: Τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν για την Ουκρανία

Με αντιπρόταση απάντησε ο Πούτιν στο τελεσίγραφο των Ευρωπαίων ηγετών και του Τραμπ για άμεση εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος, αντιπαρήλθε το τελεσίγραφο, αντιπροτείνοντας τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη.
«Το έχουμε ξαναδεί: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αντιδρά καλά στα τελεσίγραφα», σχολιάζει το BBC θέτοντας το ερώτημα αν πρόκειται για μια διχαστική κίνηση του ρώσου προέδρου.
«Το πιο σημαντικό, δεν θα υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός», αναφέρει σε ανάλυσή του το BBC θέτοντας τα ακόλουθα ερωτήματα:
«Είναι, λοιπόν, η πρόταση του Κρεμλίνου μια σοβαρή ειρηνευτική πρωτοβουλία; Ή μήπως είναι απλώς μια προσπάθεια της Μόσχας να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τον πόλεμο; Και, με αυτήν την πρόταση, μήπως η Ρωσία προσπαθεί επίσης να διασπάσει τον δυτικό συνασπισμό που υποστηρίζει την Ουκρανία;»
Αλλη μια καίρια ερώτηση είναι σύμφωνα με το ίδιο μέσο, αν ο Πούτιν θέλει την ειρήνη.
«Ισχυρίζεται ότι το κάνει. Αλλά ειρήνη μόνο με τους όρους της Ρωσίας. Η Μόσχα υποψιάζεται ότι δεν έχει πολλά να κερδίσει από μια 30ήμερη άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, ειδικά επειδή οι Ρώσοι πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή έχουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία», αναφέρει η ανάλυση του BBC.
«Αλλά ούτε η Ρωσία επιθυμεί να θεωρείται ότι θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Είναι πρόθυμη να διατηρήσει μια καλή σχέση με την κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ, για την οποία το Κρεμλίνο εργάζεται σκληρά ευελπιστώντας σε ταχεία άρση των κυρώσεων και οικονομική ανάπτυξη».
«Προτείνοντας απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ο Πρόεδρος Πούτιν στέλνει το μήνυμα στον Λευκό Οίκο πως: «είναι άνθρωπος της ειρήνης».
«Μη δεσμευόμενη σε άμεση 30ήμερη κατάπαυση του πυρός, το πιθανότερο είναι ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο και θα πιέσει για να καταλάβει και να καταλάβει περισσότερα ουκρανικά εδάφη».
«Σφήνα» Μόσχας μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ
Η αόριστη αναφορά του Πούτιν ότι οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να οδηγήσουν σε «νέες εκεχειρίες», προκάλεσε βαθύ σκεπτικισμό στο Κίεβο σημειώνεται στο δημοσίευμα που υπενθυμίζει ότι «όταν μιλάμε για πόλεμο και ειρήνη, να έχετε κατά νου ότι ήταν ο Πούτιν που διέταξε την πλήρη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022».
«Δεν τον χαρακτήρισε πόλεμο, όμως. Παρουσίασε τις ενέργειες της Ρωσίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», προσθέτει και συνεχίζει:
«Το Σάββατο, ωστόσο, ο Πούτιν δήλωσε: «Υπάρχουν συνεχείς μάχες, πόλεμος. Αλλά προσφέρουμε την επιλογή να συνεχίσουμε τις συνομιλίες που διακόπηκαν, και όχι από εμάς. Τι κακό υπάρχει σε αυτό;».
Το Κρεμλίνο μπορεί κάλλιστα να υπολογίζει ότι η προσφορά του για απευθείας συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη θα δημιουργήσει σφήνα μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών.
Μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, ο Τραμπ χαιρέτισε μια «δυνητικά σπουδαία μέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και υποσχέθηκε να «συνεχίσει να εργάζεται και με τις δύο πλευρές για να βεβαιωθεί ότι θα συμβεί».
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε την προσφορά του Πούτιν ως «πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό», επισημαίνοντας ότι στην πρόταση δεν περιλαμβάνεται η κατάπαυση πυρός πριν την έναρξη των συνομιλιών.
Ήδη, μία διαφορά προσέγγισης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπης είναι ορατή».