Financial Times: Εμπόδιο της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά

Σε… θρίλερ εξελίσσεται η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τα ορυκτά, καθώς όπως επισημαίνουν οι Financial Times, προέκυψε εμπόδιο της τελευταίας στιγμής. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ουκρανία προσπάθησε να επανεξετάσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο, αλλά θα μπορούσε ακόμη να υπογραφεί εάν το Κίεβο επιστρέψει στους αρχικούς όρους. Ωστόσο, η Ουκρανία ανέφερε ότι τίποτα δεν μπορεί να υπογραφεί επειδή πρέπει πρώτα να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο.
Η συμφωνία που επρόκειτο να υπογράψουν ακόμη και μέσα στην ημέρα και η οποία δημοσιοποιήθηκε από τους FT, ανέφερε ότι ΗΠΑ και Ουκρανία, μέσω της ανάπτυξης των φυσικών πόρων του Κιέβου και της δημιουργίας ενός κοινού επενδυτικού ταμείου, θα «επιδιώξουν να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για… την αύξηση των επενδύσεων στην εξόρυξη, την ενέργεια και τη σχετική τεχνολογία στην Ουκρανία».
Αυτό συνέβη αφότου το Κίεβο εξασφάλισε μια σημαντική παραχώρηση από την κυβέρνηση Τραμπ, ότι μόνο η μελλοντική στρατιωτική βοήθεια θα μετρούσε ως η συνεισφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία.
Το πρόβλημα στο αεροπλάνο
Η πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Σβιριντένκο, έχει πετάξει στην Ουάσινγκτον για να υπογράψει τη συμφωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσαν τρεις Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ωστόσο, προέκυψαν προβλήματα καθώς το αεροπλάνο της Σβιριντένκο κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον και η ομάδα της Μπέσεντ της είπε ότι θα έπρεπε «να είναι έτοιμη να υπογράψει όλες τις συμφωνίες ή να επιστρέψει στην πατρίδα της», δήλωσαν τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Οι Αμερικανοί θέλουν οι Ουκρανοί να υπογράψουν τόσο τη συμφωνία-πλαίσιο όσο και μια λεπτομερή συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία θα ολοκληρώσει την πλήρη συμφωνία την Τετάρτη, δήλωσαν δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι. Ένα άτομο που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των ΗΠΑ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν ολοκληρωθεί επειδή η Ουκρανία είχε επιδιώξει να επανεξετάσει τους όρους που συμφωνήθηκαν το Σαββατοκύριακο.
Το άτομο αυτό ανέφερε ότι ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι αυτό θα μειώσει τη διαφάνεια και την λογοδοσία, αλλά η συμφωνία θα μπορούσε να υπογραφεί ακόμη και την Τετάρτη εάν η Ουκρανία επιστρέψει στους αρχικούς όρους.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι η ώρα να γίνει αυτό είναι τώρα και κινούμαστε με κάθε σκόπιμη ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί για την ταχεία ολοκλήρωση αυτής της ζωτικής σημασίας συμφωνίας και για την εξασφάλιση μιας διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
«Οι ΗΠΑ δεν θα ικανοποιηθούν με τίποτα»
Οι Ουκρανοί δήλωσαν ότι η αμερικανική δήλωση ήταν ανακριβής και ότι δεν μπορούσαν να υπογράψουν και τα δύο έγγραφα την Τετάρτη, επειδή η συμφωνία για το ταμείο πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της χώρας τους προτού υπογραφεί.
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συνομιλίες εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ανησυχούν ότι «δεν θα ικανοποιηθούν με τίποτα».
«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία-πλαίσιο σήμερα», δήλωσε ο αξιωματούχος, αλλά πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες ήταν ελάχιστα καλύτερες από «50-50».
Καθώς η διαμάχη συνεχιζόταν την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ότι ελπίζει ότι η συμφωνία-πλαίσιο θα υπογραφεί εντός «των επόμενων 24 ωρών».
«Μόλις διευθετηθούν όλες οι τελικές λεπτομέρειες, κάτι που ελπίζω ότι θα συμβεί εντός των επόμενων 24 ωρών, η συμφωνία θα υπογραφεί και θα κάνουμε το πρώτο βήμα», είπε.
Ενώ η συμφωνία-πλαίσιο δεν προσφέρει ρητά εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ για την Ουκρανία, αποκαλεί τη συμφωνία «έκφραση μιας ευρύτερης, μακροπρόθεσμης στρατηγικής ευθυγράμμισης… και μια απτή επίδειξη της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την ασφάλεια, την ευημερία, την ανοικοδόμηση και την ένταξη της Ουκρανίας στα παγκόσμια οικονομικά πλαίσια».
«Πιστεύουμε ότι οι ομάδες έχουν κάνει καλή δουλειά και η συμφωνία είναι πολύ καλύτερη και για τις δύο χώρες», δήλωσε ένας από τους Ουκρανούς αξιωματούχους που γνωρίζει το θέμα.
Θα σηματοδοτούσε βήμα εμπρός στη σχέση Τραμπ – Ζελένσκι
Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτούσε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις ταραγμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου, μετά την ακύρωση της τελετής υπογραφής μιας προηγούμενης έκδοσης της συμφωνίας τον Φεβρουάριο, έπειτα από δημόσια διαμάχη στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Μετά από αυτή τη σύγκρουση, ο Τραμπ είχε επιμείνει ότι δισεκατομμύρια δολάρια σε προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ θα αντιμετωπίζονταν ως δάνεια που θα αποπληρώνονταν μέσω της συμφωνίας, μια πρόταση που απέρριψε ο Ζελένσκι. Η ομάδα διαπραγματευτών του Τραμπ έστειλε επίσης μια νέα πρόταση που ανέφερε ότι μόνο η προηγούμενη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο θα μετρούσε ως η συνεισφορά των ΗΠΑ στη συμφωνία.
Την Κυριακή, ο Σμιχάλ επιβεβαίωσε ότι αυτή η γραμμή είχε αφαιρεθεί αφότου η Ουκρανία είχε ορίσει σαφώς τις «κόκκινες γραμμές» της. Μίλησε από την Ουάσινγκτον μετά από μια «σημαντική συνάντηση» με τον Μπέσεντ για να καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες.
Ο εκτροχιασμός και η συνάντηση στο Βατικανό
Στις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο που εκτροχίασε τις συνομιλίες — και αφού το Κίεβο συνεργάστηκε με μια αμερικανική δικηγορική εταιρεία για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Τραμπ — οι συνομιλίες έγιναν πιο «εποικοδομητικές», δήλωσαν οι Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον υπέγραψαν μνημόνιο προθέσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δεσμευόμενοι να προωθήσουν μια συμφωνία σχετικά με το μέρος της συμφωνίας που αφορά το επενδυτικό ταμείο και καλύπτει τους φυσικούς πόρους και τα ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας.
Η συμφωνία ορίζει ότι μετά την έναρξη ισχύος της, οποιαδήποτε νέα στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, «συμπεριλαμβανομένης της δωρεάς οπλικών συστημάτων, πυρομαχικών, τεχνολογίας ή εκπαίδευσης», θα θεωρείται κεφαλαιακή συνεισφορά από τις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει εκφράσει αυξανόμενη ανυπομονησία για τις καθυστερημένες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός. Έχει εκφράσει αμφιβολίες για την προθυμία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ασχοληθεί σοβαρά με ένα ειρηνευτικό πλαίσιο που ήλπιζε να μεσολαβήσει μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του.
Μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι στο Βατικανό το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ δήλωσε ότι «ήταν πολύ απογοητευμένος που οι πύραυλοι [εκτοξεύτηκαν] από τη Ρωσία… Θέλω [ο Πούτιν] να σταματήσει να πυροβολεί, να καθίσει και να υπογράψει μια συμφωνία».