Προβληματισμός Χαρίτση για την προεδρία της Νέας Αριστεράς

Τα σενάρια περί επικείμενης παραίτησης Χαρίτση διέψευσε χθες η Νέα Αριστερά, αλλά πληροφορίες φέρουν τον πρόεδρο του κόμματος να προβληματίζεται έντονα για την παραμονή του ή μη στον προεδρικό θώκο, μετά το ηχηρό «όχι» που είπε η Κεντρική Επιτροπή στην εισήγησή του για την χάραξη ενός οδικού χάρτη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Χθες το μεσημέρι σήμανε συναγερμός στην Νέα Αριστερά όταν ραδιοφωνική εκπομπή προανήγγειλε ότι σήμερα επίκειται ανακοίνωση παραίτησης του κ. Χαρίτση στο πλαίσιο συνεδρίασης του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος. Ο ισχυρισμός αναπαρήχθη ταχύτατα από σειρά ιστοσελίδων αλλά λίγα λεπτά μετά συνεργάτες του προέδρου της Νέας Αριστεράς διέψευσαν ότι επίκειται παραίτηση. Μάλιστα, διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει προγραμματιστεί κάποια συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ούτε για σήμερα, ούτε για τις επόμενες ημέρες. Επίσης, ανακοίνωσαν ότι ο κ. Χαρίτσης βρισκόταν χθες στο γραφείο του και συμμετείχε σε κομματικές συνεδριάσεις ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο κ. προχώρησε σε ανάρτησή στο facebook με την οποία επέκρινε το κυβερνητικό σχέδιο για τους σιδηρόδρομους.
Σταθμίζει τις επιλογές του ο Αλέξης Χαρίτσης
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το δημοσίευμα δεν προέκυψε εκ του μηδενός καθώς ο κ. Χαρίτσης φέρεται να σταθμίζει τις επιλογές του για το μέλλον του στον προεδρικό θώκο του κόμματος. Ο προφανής λόγος του προβληματισμού του είναι ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος απέρριψε πριν από δύο εβδομάδες (13 Απριλίου) την πρότασή του για «συγκόλληση» -υπό προϋποθέσεις- με τον ΣΥΡΙΖΑ και προέκρινε εναλλακτική πολιτική πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η οποία στηρίχθηκε από τον Γραμματέα, Γαβριήλ Σακκελαρίδη. Η εν λόγω πρόταση σε αντίθεση με την εισήγηση του κ. Χαρίτση ανέφερε ότι «η μονομερής συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θετική εξέλιξη της προοπτικής συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου».
Ο προβληματισμός του κ. Χαρίτση για το μέλλον έχει διαφανεί έκτοτε, με την διακριτική απόσυρσή του από δημόσιες εμφανίσεις και δηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, αντίθετα με ό,τι είθισται, απέφυγε να εμφανιστεί δημοσίως κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, ούτε απεύθυνε κάποιο μήνυμα κατά τον εορτασμό του Πάσχα. Επανεμφανίσθηκε, όμως, πριν από μερικές ημέρες με αφορμή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, να αναστείλει το ερευνητικό πρόγραμμα της NASA. Μάλιστα, ο κ. Χαρίτσης αξιοποίησε αυτό το γεγονός για να θέσει και πάλι στο τραπέζι την πρότασή του για «ενότητα των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στον υπαρξιακό κίνδυνο που μας απειλεί» ενώ τάχθηκε αναφανδόν κατά της «πολιτικής της ιδεολογικής αυταρέσκειας και της περιχαράκωσης» τις οποίες χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου».
Σοβούσα κρίση αλλά χωρίς τοξικά χαρακτηριστικά
Στελέχη της Νέας Αριστεράς παραδέχονται ότι οι στιγμές είναι πλέον κρίσιμες και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις της επόμενης περιόδου. Το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος για τη συγκρότηση «λαϊκού μετώπου» και την πολιτική συνεργασιών, που αποτυπώθηκε ευδιάκριτα στην ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής (80 κατά, έναντι 57 υπέρ) δεν φαίνεται να γεφυρώνεται και εκφράζονται ανησυχίες ότι η Νέα Αριστερά δεν θα οδηγηθεί ως έχει στο συνέδριο που είναι προγραμματισμένο για τα τέλη Ιουνίου.
Το θετικό για την Νέα Αριστερά είναι ότι οι διαφωνίες έχουν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα και ουδείς επιθυμεί δημόσιες αντιπαραθέσεις με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Επιπλέον, δεν αναμένονται ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, όπως αυτά που στιγμάτισαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του επί εποχής Κασσελάκη. Το γεγονός, όμως, ότι η συντριπτική πλειονότητα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τάσσεται υπέρ του «οδικού χάρτη» Χαρίτση για την συγκρότηση προοδευτικού μετώπου ενδέχεται να δοκιμάσει τις αντοχές της Νέας Αριστεράς, σε περίπτωση που τεθούν σε κίνηση πολιτικές εξελίξεις.