Πολιτική

Η απάντηση της Αθήνας στον εμπορικό πόλεμο Τραμπ – Στις 10:00 «μίνι» Υπουργικό στο Μαξίμου

Στις 10:00 συγκαλείται για πρώτη φορά από το 2019, όταν και ιδρύθηκε, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Η Κυβέρνηση μπαίνει και επίσημα σε καθεστώς διαχείρισης μιας πολυεπίπεδης κρίσης, ανυπολόγιστης διάρκειας, την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια καταρρέουν, η Ευρώπη παλεύει για κοινή θέση, χώρες υποκύπτουν στις πιέσεις της Ουάσινγκτον και οι έλληνες πολίτες ανησυχούν για τις επιχειρήσεις και το εισόδημά τους.

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής συγκαλείται στο Μαξίμου μετά τις σοκαριστικές και ιστορικές ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς (με άρωμα 1930), για να εκτιμηθεί η κατάσταση, καθώς και το «ποιά θα πρέπει να είναι η εθνική μας αντίδραση, πώς πρέπει να τοποθετηθούμε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε αυτή τη μεγάλη διαφαινόμενη οικονομική κρίση, αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε και εμείς για να προστατεύσουμε και να θωρακίσουμε την εξωστρέφεια της δικής μας οικονομίας» σημειώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο συμμετέχουν τα υπουργεία Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Πολιτικής. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής είναι αρμόδιο για τη διαμόρφωση διυπουργικών πολιτικών και τη λήψη αποφάσεων, σε θέματα που αφορούν στην οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας.

Το σχέδιο της Αθήνας

Σήμερα η Αθήνα, μετά από ένα έντονο Σαββατοκύριακο και με τις αγορές να ανοίγουν και πάλι, θα αξιολογήσει όλα τα νέα δεδομένα του “παγκόσμιου οικονομικού πολέμου”.

Από τους εμπορικούς πολέμους όλοι βγαίνουμε χαμένοι σημείωσε ήδη ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλες εξαγωγές ποσοστιαία απέναντι στις ΗΠΑ ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές θα έχουν για ένα τουλάχιστον διάστημα αρνητικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή και στην παγκόσμια οικονομία.

Η Αθήνα στέλνει το μήνυμα, προετοιμάζοντας και την κοινωνία, πως μπορεί μόνο το 5% των εξαγωγών της Ελλάδας να κατευθύνεται στις ΗΠΑ, ωστόσο θα ήταν λάθος να θεωρηθεί πως η χώρα μας δεν επηρεάζεται. Οι δευτερογενείς συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία και επομένως και στην ελληνική, είναι οι πιο επικίνδυνες σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ΚΥΣΟΙΠ θα εξετάσει το πως η ελληνική οικονομία θα θωρακιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο με κινήσεις που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της.

Διείσδυση σε μεγάλες αγορές, ψηφιοποίηση και κίνητρα

Κρίσμος πυλώνας του ελληνικού σχεδίου σύμφωνα με πληροφορίες η ενίσχυση της εξωστρέφειας. Βασικός στόχος θα είναι όπως όλα δείχνουν η διείσδυση σε δυο πολύ μεγάλες αγορές, την Ινδία και την Κίνα, με απλοποίηση και περαιτέρω ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών και κίνητρα για εξαγωγές.

Σημειώνεται πως μέσα σε αυτό το κλίμα πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο ΕΒΕΑ και τη Συνομοσπονδία Ινδικής Βιομηχανίας όπου και τονίστηκε η «στρατηγική σημασία της Ινδίας ως παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και εναλλακτικού συμμάχου και εταίρου για την Ευρώπη και την Ελλάδα».

Μεταξύ άλλων η Αθήνα θα επιχειρήσει την προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων, μεταξύ άλλων, με αναμόρφωση του Θεσμικού Πλαισίου για την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων και⁠ περαιτέρω απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με στόχο τη μείωση των διοικητικών βαρών κατά 25%.

Τι θα γίνει με το ελληνικό ελαιόλαδο και τα προϊόντα διατροφής

Οι δασμοί στις εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ μπορεί να πλήξουν σοβαρά τις ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Ειδικά το ελληνικό ελαιόλαδο και τα προϊόντα διατροφής έχουν σημαντική παρουσία στην αμερικανική αγορά και ενδέχεται να δουν τις πωλήσεις τους να μειώνονται δραματικά λόγω των υψηλότερων τιμών που θα προκύψουν από την επιβολή των δασμών.

Όσον αφορά στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων η Ελλάδα αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες.

  • Θα ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της ΕΕ στον πρωτογενή τομέα καθώς η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροτικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ.
  • Θα επιχειρήσει η εξαιρέσει ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ από το μέτρο της αύξησης των δασμών, όπως οι βρώσιμες ελιές, η φέτα κ.α., ίσως αξιοποιώντας για το ελληνικό λόμπι.
  • Ενώ τέλος θα πιέσει την ΕΕ να λάβει αποφάσεις για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που παράγονται από τα κράτη – μέλη της.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει, σημείωσε ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κ. Τσιάρας, να εξεταστεί η οικονομική στήριξη των προϊόντων της ΕΕ για να είναι πιο προσιτά στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Θα παλέψουμε ώστε να βγούμε αλώβητοι»

Στο ζήτημα των δασμών αναφέρθηκε ήδη με ανάρτησή του το Σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός και τόνισε πως κανείς δεν μπορεί να βγει ωφελημένος από έναν γενικευμένο εμπορικό «πόλεμο».

Η χώρα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις αρχές του ελεύθερου εμπορίου σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως η Ελλάδα, θα συμμετέχει ενεργά στη συνδιαμόρφωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αντίδρασης απέναντι στην καινούργια πραγματικότητα.

«Θα παλέψουμε η οικονομία μας να βγει όσο πιο αλώβητη γίνεται και από αυτή τη νέα σοβαρή αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία» σημείωσε ο Πρωθυπουργός την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται μεν για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με αναλογικά αντίμετρα κατά των δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνει όμως και τη δέσμευση της να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Related Articles

Back to top button