Ελλάδα

Παιδικός και εφηβικός καρκίνος: Τέσσερα στα πέντε παιδιά μπορούν να γίνουν καλά

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου, μας ωθεί να στραφούμε με φροντίδα και νοιάξιμο στους μικρούς ογκολογικούς ασθενείς, κρατώντας ωστόσο το δυνατό μήνυμα, ότι 4 στα 5 παιδιά που νοσούν, γίνονται τελικά καλά. 

Όπως αναφέρει η Φλόγα Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή του παιδιού, ασθένεια. Ωστόσο, στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά.

Δεν είναι μία νόσος αλλά δεκάδες διαφορετικές μορφές. Οι επιστήμονες μάλιστα τονίζουν ότι ο καρκίνος είναι 200 διαφορετικά νοσήματα.

Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη! Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση περισσότερα παιδιά και εφήβους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση και πρόσβαση στις κατάλληλες θεραπείες.

Όταν ένα παιδί νοσεί, ουσιαστικά νοσεί και αγωνιά όλη η οικογένεια, τονίζει εμφατικά ο Σύλλογος ΦΛΟΓΑ και προσθέτει:

Τι δείχνουν τα στοιχεία στην Ευρώπη

Κάθε ημέρα στην Ευρώπη, πεθαίνουν από καρκίνο 20 παιδιά και έφηβοι, ενώ κάθε χρόνο στην Ευρώπη, νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα 2/3 των παιδιών που έχουν ιαθεί, αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες στην καθημερινότητά τους, από τις θεραπείες που έχουν πραγματοποιήσει.

Όπως κάθε χρόνο, η Φλόγα συμμετέχει στις δράσεις ευαισθητοποίησης που οργανώνουν από κοινού η Childhood Cancer International (CCI), ο διεθνής φορέας των συλλόγων γονέων και ασθενών, και η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP).

«Φέτος, εστιάζουμε στις ανισότητες και τις διαφορετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους σε όλον τον κόσμο. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος το 80% των παιδιών με καρκίνο γίνονται καλά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος είναι μόλις 30%. Ακόμη και ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν αποκλίσεις στα ποσοστά ίασης έως και 20%. Οι αποκλίσεις οφείλονται σε μη έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στη δυσκολία πρόσβασης σε κατάλληλη θεραπεία».

ΠΟΥ: Να μειωθούν οι ανισότητες – Ποιοτική περίθαλψη για όλους

Αξίζει να σημειωθεί, ότι και το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου, ήταν η μείωση των ανισοτήτων, τόσο για την πρόληψη των ασθενών, όσο και για την ποιοτική περίθαλψη και φροντίδα τους.

Η Φλόγα συνεργάζεται με οργανισμούς και συλλόγους του εξωτερικού, φιλοξενεί δωρεάν 50 οικογένειες από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα πραγματοποιούνται οι θεραπείες των παιδιών, παρέχει νοσηλεία στο σπίτι σε συνεργασία με τα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων και στηρίζει οικονομικά τις οικογένειες, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button