Κόσμος

Η Σουηδία ετοιμάζεται για ένταξη στο ΝΑΤΟ με τη μεγαλύτερη άσκηση όλων των εποχών

>

Κοινές ασκήσεις πραγματοποίησαν 10 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ με το στρατό της Σουηδίας, μία κίνηση που μεταφράζεται ως «πρόβα» εισόδου της σκανδιναβικής χώρας στη Συμμαχία.

Η άσκηση αυτή ονομάζεται «Aurora 23», και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμυντική άσκηση που έχει πραγματοποιηθεί στη Σουηδία.

Η χώρα ενδυναμώνει διαρκώς τις σχέσεις της με τη Συμμαχία, καθώς έτσι και αλλιώς συνεργάζονται σε διάφορα επίπεδα, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα έχει υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, το οποίο που μέχρι στιγμής παρεμποδίζεται μόνο από την Τουρκία.

Ψήφισε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο με το βλέμμα στο ΝΑΤΟ

Στους τουρκικούς εκβιασμούς υπέκυψε η Σουηδία με το κοινοβούλιο να εγκρίνει νέο νόμο που απαγορεύει τις δράσεις που συνδέονται με εξτρεμιστικές οργανώσεις.

Η αλλαγή αυτή ήταν απαραίτητη προϋπόθεση ώστε η Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ο νόμος μεταξύ άλλων ποινικοποιεί τη «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» προβλέποντας ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια. Ποινή που μπορεί να φτάσει τα οκτώ ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.

Επίσης η νομοθεσία επιτρέπει κάποιο που έχει χαρακτηριστεί ως επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης να καταδικαστεί σε ισόβια το οποίο στη Σουηδία σημαίνει παραμονή στη φυλακή για 20 με 25 χρόνια.

Ο νόμος πέρασε με 268 ψήφους υπέρ έναντι 34 κατά και με 47 αποχές. Η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου.

Παρουσιάζοντας το επίμαχο νομοσχέδιο, τον περασμένο Φεβρουάριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκιούναρ Στρόμερ είχε δηλώσει ότι «διευρύνεται σημαντικά το πεδίο εφαρμογής του νόμου».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Σουηδία προχώρησε σε τροποποίηση του Συντάγματός της ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στη μεταρρύθμιση του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Μέχρι τότε, η μεταρρύθμιση αυτή συγκρουόταν με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι.

Ήδη η Στοκχόλμη από το 2017 είχε αυστηροποιήσει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της όταν ένας Ουζμπέκος, ο οποίος είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος παρέσυρε με φορτηγό του πεζούς σε έναν εμπορικό δρόμο της σουηδικής πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button