Πολιτική

«Ανάσα» στους αγρότες με νέο πακέτο μέτρων – Στο επίκεντρο το ενεργειακό κόστος

Με στόχο την εκτόνωση της έντασης και κυρίως την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ο πρωθυπουργός προσέρχεται την Παρασκευή (2/2) στη Βουλή, έχοντας στη φαρέτρα του δέσμη νέων μέτρων στήριξης .

Ειδικότερα, την ώρα που η Κομισιόν προσανατολίζεται στην αποδέσμευση 13,5 δισ. ευρώ για τους αγρότες την επόμενη τετραετία, η κυβέρνηση ετοιμάζει επιπλέον παρεμβάσεις για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα ιδίως για το κομμάτι του ενεργειακού κόστους και μεταξύ των μέτρων που προκρίνονται είναι:

– Επιδοτήσεις στο αγροτικό πετρέλαιο

– Ελαφρύνσεις στο αγροτικό ρεύμα

– Παρέμβαση στο δεύτερο κύκλο της αρωγής

– «Ενέσεις ρευστότητας» με καταβολή 16 εκατ. ευρώ στους ανασφάλιστους αγρότες.

– Πιστώσεις επιδοτήσεων προηγούμενων ετών

Μέσα από αυτή τη δέσμη μέτρων, στην κυβέρνηση αισιοδοξούν πως όχι μόνο θα διατηρήσουν ανοιχτό τον δίαυλο με τους αγρότες, αλλά και ότι θα στείλουν σαφές μήνυμα στήριξης.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε στίγμα προθέσεων την Τετάρτη κατά τη συνάντησή του με αγρότες στα μπλόκα της Βόνιτσας αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όχι μόνο εκείνοι της Θεσσαλίας που επλήγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά συνολικά ο τομέας σε όλη την επικράτεια.

Μεγαλύτερο αγκάθι τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής. Γι΄ αυτό και ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Πέμπτης, λίγο μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε πως σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα από τα αιτήματα γεωργών και κτηνοτρόφων.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες με μία σειρά από πολιτικές και το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό» επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του μετά το πέρας των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου.

Ο ελληνικός ρόλος στις τροποποιήσεις της αγρανάπαυσης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη, ότι με πρωτοβουλία της Ελλάδας το αγροτικό συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο.

«Η Ελλάδα αγωνίστηκε για να υπάρξουν τροποποιήσεις για το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από ΚΑΠ από το 2020. Πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται αποφέροντας πρόσθετο εισόδημα στους αγρότες.

«Απόβαση» στην Agrotica, μπλόκα σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα πάντως οι αγρότες επιμένουν στις κινητοποιήσεις ενισχύοντας τα μπλόκα τους.

Με κόρνες, πανό και ελληνικές σημαίες οι αγρότες από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας έκαναν «απόβαση» στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την Έκθεση Agrotica.

Από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά, πλημμύρισαν με τα τρακτέρ το κέντρο της πόλης, και έφτασαν στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου θα παραμείνουν μέχρι τη λήξη της έκθεσης, την Κυριακή.

Πρώτοι έφθασαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους από την επαρχία Λαγκαδά και τις Σέρρες. Στην κορυφή της πομπής βρισκόταν ένα unimog, τετρακίνητο όχημα, με πένθιμες σημαίες που μεταφέρει ένα μαύρο φέρετρο, το οποίο συμβολίζει, όπως λένε οι αγρότες, τον θάνατο της αγροτιάς.

Νωρίτερα, σε δίωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας προχώρησαν οι αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης. Μάλιστα, τους ενίσχυσαν και τρακτέρ από την περιοχή των Λιβανάτων με την αστυνομία να προχωρά σε εκτροπή των αυτοκινήτων από την εθνική οδό και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Παράλληλα, οι μελισσοκόμοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στη Λαμία και στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους δημιούργησαν ένα κομβόι με δεκάδες οχήματα προκαλώντας ασφυξία στο κέντρο της πόλης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τα οχήματά τους πραγματοποίησαν οι μελισσοκόμοι και σε Πάτρα – Θεσσαλονίκη.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button