Πολιτική

Κόντρες για το κοινωνικό κράτος – Στην κορυφή της ατζέντας η Υγεία

>

Από το πεδίο των φόρων, άμεσων και έμμεσων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την περασμένη εβδομάδα φαίνεται ότι περνάμε στο πεδίο του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα της Υγείας, θέμα που όλα τα κομματικά επιτελεία θεωρούν ότι κατέχει σημαίνοντα ρόλο στην απόφαση των ψηφοφόρων πριν από τις κάλπες.

Οι πολιτικοί αρχηγοί τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούν ομιλίες και συναντήσεις με ισχυρό συμβολισμό, σε δομές υγείας ή με ειδικές κατηγορίες πολιτών που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης στήριξης από το κράτος.

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκη συναντήθηκε με τα μέλη της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής για την οικογένεια, το δημογραφικό ζήτημα και τη στέγαση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα υποσχέθηκε τη δημιουργία νέου ξεχωριστού υπουργείου, με αυτές τις αρμοδιότητες, ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την επομένη των εκλογών.

Στη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τα μέλη της ΑΣΠΕ και για τη δημιουργία νέου ειδικού τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τις πολύτεκνες οικογένειες, η οποία είχε ήδη δρομολογηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο πλαίσιο συμμόρφωσης της πολιτείας στην απόφαση 430/2022 του συμβουλίου της επικρατείας και απομένει η υλοποίησή της από την επόμενη κυβέρνηση.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα, τρίτη κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ), για τις πολύτεκνες οικογένειες, ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Σε όλους τους τόνους ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι η δεύτερη τετραετία θα είναι προτεραιότητα η Υγεία και το κοινωνικό κράτος, καθώς σύμφωνα με τη ΝΔ, αυτή είναι που να βοηθήσει τους πιο αδύναμους, κάτι που αποτυπώθηκε και στην εμπιστοσύνη που τις έδειξαν στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη προσπαθεί να χτίσει μέχρι στις επόμενες μέρες το θετικό αφήγημα που τα στελέχη της Κουμουνδούρου θεωρούν ότι έλειπε από την προεκλογική τους τακτική στις περασμένες εκλογές. Και ο Αλέξης Τσίπρας δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, γι αυτό έχει ανακοινώσει ένα πλέγμα μέτρων που περιλαμβάνουν από την αύξηση των μισθών και ητν καταπολέμηση της ακρίβειας, μέχρι τη ρύθμιση χρεών και την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η ΝΔ παρά τις εξαγγελίες της έχει «κρυφή ατζέντα» στην Υγεία, η οποία περιλαμβάνει την παραχώρηση σημαντικού υγειονομικού έργου σε ιδιώτες. Και ο πρόεδρος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, με έμφαση στις τραγικές απώλειες τριών ανθρώπων, λόγω απουσίας ή καθυστερημένης άφιξης ασθενοφόρων.

Τα κομματικά επιτελεία αυτές τις μέρες «προπονούν» τους αρχηγούς για το ντιμπέιτ της 15ης Ιουνίου, όπου αυτή τη φορά θα υπάρχει και ελεύθερη ερώτηση δημοσιογράφων, εκτός των προσυμφωνημένων θεματικών ενοτήτων.

Ο φόβος όλων είναι η χαλαρότητα που μπορεί να επικρατήσει σε ένα μέρος του εκλογικού σώματος, που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Η πρωτιά της ΝΔ δεν αμφισβητείται, αλλά καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν επτακομματική Βουλή η συσπείρωση θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, ώστε να αποφευχθεί νέα προσφυγή στις κάλπες τον Αύγουστο, κάτι που στα αυτιά πολλών ψηφοφόρων ακούγεται σαν … εφιάλτης.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button