Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς, η τρίτη αντιπροεδρία Χατζηδάκη και το powergame στο ΕΛΚ

Στο συνέδριο του ΕΛΚ θα εκλεγεί η ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τα επόμενα τρία χρόνια, σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο νέο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται.
Το συνέδριο γίνεται στη Βαλένθια έξι μήνες μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες με τους 230 νεκρούς και δεν αποκλείεται οι ηγέτες να βρεθούν αντιμέτωποι και με διαμαρτυρίες από κατοίκους που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην βιβλική καταστροφή, αναφέρουν διεθνή μέσα όπως το Politico.
Το κρίσιμο για την Ελλάδα μεταξύ άλλων είναι η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, του οποίου η ισχυρή προσωπικότητα έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν για την ορκωμοσία της νέας γερμανικής κυβέρνησης υπό τον Χριστιανοδημοκράτη Μερτς, σήμερα ολοκληρώνεται η ψηφοφορία των Σοσιαλδημοκρατών για την κυβερνητική συμφωνία και αύριο θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των επόμενων υπουργών.
Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν πως ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έχει συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργό, «είναι υπέρμαχος μίας πιο ρωμαλέας πολιτικής στο πεδίο των εξοπλισμών για την υπεράσπιση της Ευρώπης». Ο νέος Υπ. Εξωτερικών του Μερτς, ο Γιόχαν Βάντεφουλ τάσσεται υπερ της στήριξης της Ουκρανίας και είναι επικριτής της πολιτικής που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στο επίκεντρο του συνεδρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να βρεθούν οι ευρωπαϊκές προκλήσεις, όπως η συλλογική ασφάλεια και άμυνα, η ανταγωνιστικότητα και η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, τη στιγμή που η ΕΕ φιλοδοξεί, μετά και την παρουσίαση του προγράμματος ReArm, να προχωρήσει στην υλοποίηση τη στρατηγικής της για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστήσει στις διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του σχεδίου της ΕΕ, ειδικά στην πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία σημειώνεται από το Μαξίμου.
Τρίτη αντιπροεδρία για τον Κ. Χατζηδάκη
Στο περιθώριο των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον. Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας είχαν συμμετάσχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Βορρά-Νότου, τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου είχαν συζητηθεί στόχοι και πολιτικές ως προς τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο και να αυξηθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του NATO.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, διεκδικεί μία από τις θέσεις αντιπροέδρου του ΕΛΚ. Σύντομα θα είναι αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης.
Έχει προηγηθεί η ρήξη του έλληνα ΓΓ του ΕΛΚ Θανάση Μπακόλα με τον Μ. Βέμπερ αλλά και το μήνυμα Μεϊμαράκη πως δεν επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα για την αντιπροεδρία.
Για την Κυβέρνηση, η ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική ατζέντα του κ.Μητσοτάκη, η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Κωστή Χατζηδάκη, «αντικατοπτρίζουν την ισχυρή θέση που έχει η ΝΔ στο ΕΛΚ, και κατ’ επέκταση τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ειδικά σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, όπου διαμορφώνονται πολιτικές που θα επηρεάσουν βαθύτατα το μέλλον της ΕΕ».