Δύσκολη εξίσωση η αποχώρηση από την οικογενειακή εστία για τους νέους

Στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι νέοι αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για το 2023.
Συγκεκριμένα, η μέση ηλικία στην οποία οι Έλληνες αφήνουν το πατρικό τους προσδιορίζεται στα 30,6 έτη, όταν στην Ε.Ε. είναι τα 26,3 έτη.
Σε ακόμη μεγαλύτερη ηλικία, διαπιστώνει, ωστόσο, πως «εγκαταλείπουν» την κατοικία των γονιών τους οι Έλληνες, η πρόσφατη μελέτη της Alpha Bank, η οποία αναδεικνύει μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών του ελληνικού κοινωνικού-οικιστικού ιστού, την «μάλλον καθυστερημένη αποχώρηση των νέων από την οικογενειακή εστία».
Όπως προκύπτει, η μέση ηλικία αποχώρησης από την οικογενειακή εστία είναι περίπου τα 35 έτη. Αυτό αποτυπώνεται στη μείωση του ποσοστού των ερωτηθέντων που δηλώνουν «φιλοξενούμενοι», άρα τους παρέχεται στέγαση, από 34% για τους νέους 18 έως 24 ετών, στο 25% εκείνων με ηλικία τα 25 έως 34 έτη και αντίστοιχα στο 15%, στην ηλικιακή ομάδα 35- 44% ετών. Το ίδιο ηλικιακό όριο, δηλαδή τα 35 έτη, φαίνεται να αποτελεί και την αφετηρία για την απόκτηση στεγαστικού δανείου.
Παράλληλα η προσωπική – οικογενειακή κατάσταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις επιλογές των Ελλήνων σε ό,τι αφορά τη στέγαση. Στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, ο παράγοντας αυτός θεωρείται ως ο πιο επιδραστικός στην απόφαση αποχώρησης από την οικογενειακή εστία. Από την άλλη πλευρά, στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ο συγκεκριμένος παράγοντας κυριαρχεί στην επιλογή της λήψης χρηματοδότησης.
Έτσι, η πλειονότητα όσων είναι αδέσμευτοι και ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 ετών, φιλοξενούνται, σε ποσοστό 37%. Παράλληλα, σχεδόν οι μισοί που βρίσκονται σε σχέση (44%), ενοικιάζουν κατοικία με τους συντρόφους τους. Παρόμοιο «μοτίβο» παρατηρείται και στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, καθώς τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης να είναι πολύ υψηλότερα μεταξύ των δεσμευμένων, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο πληθυσμό των αδέσμευτων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα, το 54% – ανεξαρτήτως ηλικίας- θεωρεί ανέφικτη την αγορά αλλά και την ενοικίαση κατοικίας σε τιμές αγοράς (68%) σήμερα. Η απαισιοδοξία των συμμετεχόντων συμβαδίζει με την οικονομική τους κατάσταση, με περισσότερους από τους μισούς (54%) να δηλώνουν ότι απλώς καταφέρνουν να καλύψουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης, χωρίς να μπορούν να αποταμιεύσουν, ενώ το 11% απαντά ότι δεν καταφέρνει ούτε να πληρώσει τα βασικά/καθημερινά έξοδα. Ειδικά για τους ενοικιαστές, τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι το 52% δαπανά περισσότερο από το 30% του διαθέσιμου εισοδήματός του αποκλειστικά για την πληρωμή του ενοικίου. Για όσους ιδιοκατοικούν και πληρώνουν στεγαστικό δάνειο, το αντίστοιχο ποσοστό, διαμορφώνεται στο 42%.
Την ίδια στιγμή, πρόθεση για αγορά κατοικίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια δήλωσε το 12% του δείγματος. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 28% για τους νέους που ζουν με τους συντρόφους τους και σε 21% για τα παντρεμένα ζευγάρια που νοικιάζουν την τρέχουσα κατοικία τους.