Mastercard: Πώς το fintech και η καινοτομία αλλάζουν τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό κλάδο

Ένας λόγος για να πας να παρακολουθήσεις ένα forum είναι για να εμπνευστείς. Να ακούσεις για νέες ιδέες και προτάσεις, αλλά και για να μάθεις για τις νέες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτό το δεδομένο, το Mastercard Fintech Forum 2025 που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα ήταν μία εκδήλωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ένας βασικός λόγος για αυτό ήταν τα καινοτόμα εγχειρήματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού της Mastercard, με τη νικήτρια ομάδα να προετοιμάζεται ήδη για τον ευρωπαϊκό τελικό στο Βερολίνο στο τέλος Ιουνίου. Εγχειρήματα που ήρθαν να επιβεβαιώσουν όλα όσα ανέφερε ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager της Mastercard για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα στην ομιλία του.
Πρακτικά, ο κ. Πολύδωρος αναφέρθηκε σε ένα νέο, διαφορετικό τοπίο στον χρηματοπιστωτικό κλάδο όπου καινούριοι «παίκτες» έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους και έχουν διαμορφώσει καινούρια δεδομένα. Ο κ. Πολύδωρος έκανε λόγο για 6 κατηγορίες «παικτών». Ο πρώτος είναι προφανώς οι «παραδοσιακές» τράπεζες, οι οποίες διατηρούν ψηλά τον δείκτη εμπιστοσύνης αλλά έχουν μείνει πίσω όσον αφορά στους τομείς της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας. Εκεί που ποντάρουν οι αποκαλούμενες neobanks, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε δυναμικού «παίκτες» με επιθετική στρατηγική απόκτησης πελατών και διεύρυνση υπηρεσιών και έχοντας ήδη ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα.
Η τρίτη κατηγορία είναι οι εταιρείες εκείνες που επιδιώκουν να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες. Ο κ. Πολύδωρος έκανε λόγο για ένα μοντέλο SME 360, το οποίο αφορά εταιρείες που δεν προσφέρουν απλά υπηρεσίες εκκαθάρισης αλλά ένα διευρυμένο πακέτο εφαρμογών και υπηρεσιών προς τους πελάτες τους. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, οι οποίοι δεν προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο αλλά δείχνουν αποφασισμένοι να επεκταθούν σε αυτόν.
Η πέμπτη κατηγορία είναι οι εταιρείες που προσφέρουν το αποκαλούμενο Buy Now, Pay Later (BNPL) μοντέλο, το οποίο, παρά την ανάπτυξή του, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην επίτευξη βιώσιμης κλίμακας. Και τέλος, υπάρχουν και οι εναλλακτικές μορφές πληρωμών που κερδίζουν έδαφος, κυρίως στον τομέα του e-commerce. Ο κ. Πολύδωρος ουσιαστικά έκανε λόγο για ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο όσον αφορά στις συναλλαγές, κάτι που επιβεβαίωσε στη συνέχεια και ο Παναγιώτης Κριάρης, επικεφαλής εταιρικής και επιχειρησιακής ανάπτυξης στην Unzer.
Αυτό που τόνισε ο κ. Κριάρης είναι πως οι ψηφιακές συναλλαγές έχουν εξελιχθεί πλέον σε μία κρίσιμη υποδομή για τις οικονομίες και τις κοινωνίες σε διάφορες χώρες, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός καινοτόμων εγχειρημάτων σε χώρες όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Ο κ. Κριάρης αναφέρθηκε στην ταχύτατη άνοδο των ψηφιακών πορτοφολιών, τα οποία κατέχουν πλέον το 50% του e-commerce και το 30% των POS συναλλαγών, με πρόβλεψη να φτάσουν τα 5,2 δισ. χρήστες έως το 2026, όπως και στη ραγδαία εξάπλωση του (BNPL) αλλά και στη μετάβαση σε ένα πολυεπίπεδο σύστημα πληρωμών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενοποίηση των ψηφιακών ταυτοτήτων με τα πορτοφόλια, ως το επόμενο μεγάλο βήμα για την ασφαλή και διαλειτουργική ψηφιακή εμπειρία των πολιτών στην Ευρώπη, μέσω και του European Digital Identity Wallet.
Όμως, το πλέον ενδιαφέρον κομμάτι της παρουσίασης αφορούσε στην άνοδο των super apps, με τη Revolut να αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Όπως και την -άγνωστη στην Ελλάδα- Kaspi Bank. Και σε αυτό το νέο τοπίο θα δούμε και την τεχνητή νοημοσύνη να κάνει δυναμική εμφάνιση, κυρίως όσον αφορά στην αξιοποίηση των αποκαλούμενων AI agents που θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις εφαρμογές.
Η ώρα των startups
Ένας από τους βασικούς στόχους του Mastercard Fintech Forum είναι η προώθηση και ενίσχυση καινοτόμων εγχειρημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η Mastercard έχει δημιουργήσει το Start Path, ένα ιδιαίτερα πετυχημένο πρόγραμμα ενίσχυσης και επιτάχυνσης νεοφυών εγχειρημάτων. Και το πρώτο βήμα γίνεται στα τοπικά forum, όπως αυτό της Αθήνας, το οποίο αφορά όλη την νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όπως ανέφερε ο Paul Graham, αντιπρόεδρος καινοτομίας, insights & foundry Europe στη Mastercard, το Start Path έχει ήδη ενισχύσει πάνω από 400 startups, ενώ λαμβάνει 1.500 αιτήσεις ετησίως, έχει συνεισφέρει σε επενδύσεις άνω των 15 δισ. δολαρίων και προωθεί τη διαφορετικότητα, με πάνω από 30% των συμμετεχουσών εταιρειών να έχουν diverse ή γυναίκες ιδρύτριες. Ο κ. Graham υπογράμμισε τη δέσμευση της Mastercard να λειτουργεί ως καταλύτης ανάπτυξης για τις fintech επιχειρήσεις προσφέροντας πρόσβαση σε τεχνογνωσία, δίκτυα και κεφάλαια σε παγκόσμια κλίμακα.
Οι νέες δυνατότητες που φέρνουν οι startups ήταν εμφανείς κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων των 6 νεοφυών εγχειρημάτων που συμμετείχαν στη διαγωνιστική διαδικασία (Agro-U, Finbryte, Nula.bg, Coinbux, Nominis και Bespot), οι οποίες παρουσίασαν λύσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα της νέας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Μετά από ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, η Nominis πήρε το πολυπόθητο εισιτήριο για τον τελικό του Βερολίνου, όπου θα διεκδικήσει την είσοδό της στην τελική φάση επιλογής του Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα επιτάχυνσης της Mastercard που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει καινοτόμες fintech startups.
Η νικήτρια εταιρεία Nominis προσφέρει επόμενης γενιάς ευφυΐα για τον έλεγχο συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα (crypto KYT). Χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το διαδίκτυο και το dark web και αξιοποιώντας αλγορίθμους ανάλυσης συμπεριφοράς, η Nominis καταφέρνει να αποκαλύψει παράνομες δραστηριότητες και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων. Η πλατφόρμα της, που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, παρέχει απαράμιλλη ορατότητα και εφαρμόσιμες πληροφορίες, ενισχύοντας τη λήψη ταχύτερων και εξυπνότερων αποφάσεων στον αγώνα κατά του οικονομικού εγκλήματος.
Από εκεί και πέρα, υπήρξαν πολλές ενδιαφέρουσες startups. Η Nula παρουσίασε μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη που βοηθούσε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τα οικονομικά, τις πληρωμές και τις λειτουργίες τους σε ένα ενιαίο περιβάλλον. Αντί οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν πολλαπλά εργαλεία για τιμολόγηση, παρακολούθηση εξόδων, λογιστική και τραπεζικές συναλλαγές, η Nula προσφέρει μια έξυπνη, ολοκληρωμένη λύση που αυτοματοποιεί αυτές τις διαδικασίες, με ενσωματωμένες τραπεζικές υπηρεσίες.
Η Finbryte παρουσίασε μια λύση που λειτουργεί ως εξωτερική διεπαφή πάνω από τα συστήματα δανειοδότησης των τραπεζών. Εστιάζει στην αλληλεπίδραση μεταξύ της τράπεζας και εξωτερικών μερών, όπως νέοι πελάτες, μεσίτες, εκτιμητές και δικηγόροι, κατά την αίτηση και εκταμίευση στεγαστικών δανείων. Στόχος της, να εισαγάγει ψηφιοποίηση, αυτοματοποίηση και μια πελατοκεντρική προσέγγιση στη στεγαστική πίστη.
Η Bespot παρουσίασε μια προηγμένη πλατφόρμα γεωδεδομένων, η οποία ειδικεύεται στη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων τοποθεσίας με ακρίβεια. Η λύση της μετατρέπει αυτά τα δεδομένα σε εφαρμόσιμες πληροφορίες για την προστασία της επιχείρησης, τη συμμόρφωση και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. Εντοπίζει και αποτρέπει την απάτη σε πραγματικό χρόνο αποκαλύπτοντας κρυμμένα μοτίβα και ευκαιρίες ανάπτυξης, προσφέροντας έτσι ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Από την πλευρά της, η Agro-U παρουσίασε μια πλατφόρμα διαχείρισης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα βασισμένη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μετατρέπει πλήρως τον τρόπο πληρωμής, εύρεσης και διαχείρισης της αγροτικής εργασίας. Απλοποιεί τη διαδικασία πρόσληψης με έξυπνη αντιστοίχιση θέσεων εργασίας, δημιουργία συμβολαίων, νομική συμμόρφωση και αυτοματοποιημένη μισθοδοσία, ενώ παρέχει και δυνατότητα διασυνοριακών μεταφορών χρημάτων.
Τέλος, η Coinbux παρουσίασε μια πλατφόρμα οικονομικής ευημερίας που προσφέρει στους εργαζομένους πρόωρη πρόσβαση στον δεδουλευμένο μισθό τους, οποιαδήποτε στιγμή τον χρειάζονταν. Μέσω της ευέλικτης αυτής προσέγγισης στη μισθοδοσία, βοηθά τις εταιρείες να ενισχύσουν τη δέσμευση των εργαζομένων, να μειώσουν το οικονομικό άγχος και να ξεχωρίσουν ως σύγχρονοι και ανταγωνιστικοί εργοδότες.