Οικονομία

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό

>

Το τουρκικό νόμισμα δέχεται ισχυρές πιέσεις, με την ισοτιμία να υποχωρεί νωρίς το πρωί της Τρίτης 30/5 υποχώρησε έως και τις 20,2 λίρες ανά δολάριο – σε νέο ιστορικό ναδίρ και εξακολουθεί να διαπραγματεύεται χαμηλότερα σε σχέση με χθες, στις 20,15 λίρες ανά δολάριο.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό νόμισμα έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 6% από τις αρχές του 2023 και έχει χάσει σχεδόν το 77% της αξίας του έναντι του δολαρίου την τελευταία πενταετία.

Από το 2018 η λίρα έχει κάνει βουτιά 80% από το 2018 και έχει υποχωρήσει 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν λόγω της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν.

«Εάν ο Ερντογάν θέλει να βάλει ένα φρένο στη διολίσθηση της λίρας και να αποφύγει μία οξεία νομισματική κρίση θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να διορίσει κάποιον όπως ο Μεχμέτ Σίμσεκ στο υπουργείο Οικονομικών» σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο CNBC.

Το ερώτημα είναι αν «ένα τέτοιο πρόσωπο θα έχει αρκετή ελευθερία ώστε να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται στην οικονομική πολιτική, τονίζουν οι αναλυτές.

«Υπάρχει διάχυτη η εκτίμηση πως η λίρα θα αποδυναμωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες» αναφέρει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Morgan Stanley προβλέπει υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος στις 28 λίρες ανά δολάριο έως τα τέλη του έτους.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button