Κόσμος

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ και χωρών της G7 κατά της «ρωσικής πολεμικής μηχανής»

>

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα την συζητήσεων των ηγετών της G7, οι οποίοι συναντώνται σήμερα, Παρασκευή 19/5 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας. Παρών στη σύνοδο θα είναι και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της «ρωσικής πολεμικής μηχανής», δήλωσε σήμερα ένας Αμερικανός κυβερνητικός ανώτερος αξιωματούχος, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας των χωρών της G7.

Όλα τα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά «ετοιμάζονται να επιβάλλουν νέες κυρώσεις και φραγμούς στις (ρωσικές) εξαγωγές», είπε σε δημοσιογράφους ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αυτά τα τιμωρητικά μέτρα, που θα λάβουν και οι ΗΠΑ (…) θα «καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολο για τη Ρωσία να τροφοδοτεί την πολεμική της μηχανή», τόνισε η πηγή αυτή.

Τα αμερικανικά μέτρα αποσκοπούν στον «σημαντικό περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για τις πολεμικές της ικανότητες», συμπλήρωσε.

Πρακτικά, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τις αμερικανικές εξαγωγές σε 70 οντότητες στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.

Επιπλέον, θα θέσουν σε εφαρμογή 300 κυρώσεις σε διάφορους και ποικίλους στόχους, «ανθρώπους, οργανισμούς, πλοία και αεροπλάνα», σε όλη την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η Δύση έχει επιβάλλει μια σειρά άνευ προηγουμένου κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Μέλημα πλέον δυτικών χωρών είναι η αποτροπή παράκαμψης των κυρώσεων αυτών από την Ρωσία. Για τον λόγο αυτό τα τελευταία μέτρα που λαμβάνει η Ουάσινγκτον στοχεύουν επίσης να «κλείσουν τα παραθυράκια» όπου αυτό είναι δυνατόν.

Η Ουάσινγκτον υπόσχεται να θέσει εμπόδια στον (ρωσικό) χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς και στην ικανότητα της Ρωσίας να παράγει ενέργεια μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, σημείωσε ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που επρόκειτο να ανακοινώσουν άλλα κράτη μέλη της Ομάδας των Επτά. Τόνισε ότι τα μέτρα αυτά θα συμπεριληφθούν σε ανακοίνωση που θα εκδοθεί μετά από σύνοδο κορυφής που είναι αφιερωμένη για την Ουκρανία.

Βρετανία και ΕΕ θα περιορίσουν το εμπόριο διαμαντιών της Ρωσίας

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα , στη σύνοδο της G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «περιορίσει το εμπόριο ρωσικών διαμαντιών» στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Τα ρωσικά διαμάντια δεν είναι παντοτινά», είπε ειρωνικά ο κ. Μισέλ στον Τύπο, επιβεβαιώνοντας πως η ΕΕ θα λάβει προσεχώς μέτρα, μετά το εμπάργκο που ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ στους πολύτιμους λίθους από τη Ρωσία, η πώληση των οποίων τής αποφέρει κάθε χρόνο δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ανακοίνωσε νωρίτερα νέες κυρώσεις σε βάρος του τομέα των ορυχείων και των μεταλλείων της Ρωσίας, βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά τις ρωσικές εξαγωγές αλουμινίου, διαμαντιών, χαλκού και νικελίου, με σκοπό να περισταλεί η δυνατότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία.

«Όπως δείχνουν οι ανακοινώσεις που ανακοινώνονται σήμερα, η G7 παραμένει ενωμένη έναντι της απειλής της Ρωσίας και ανυποχώρητη στην υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου που ξεκινά σήμερα στη Χιροσίμα, στη δυτική Ιαπωνία.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button