Κόσμος

Το Τέξας βαραίνει τον Μπάιντεν περισσότερο από τον Νετανιάχου

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να υποστηρίξει πως ο νόμος που καθιστά ποινικό αδίκημα την παράνομη είσοδο από το Μεξικό στις ΗΠΑ προκάλεσε «πυρετό» στο οβάλ γραφείο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο κ. Άμποτ, ο Κυβερνήτης του Τέξας και για πολλούς ο πιο κοντινός, σε «πιστεύω» και ιδεολογία πολιτικός στον Ντόναλντ Τραμπ, ψήφιζε στην πολιτεία του νόμο με τον οποίο η παράνομη είσοδος στα εδάφη των ΗΠΑ από το Μεξικό είναι πλέον ποινικό αδίκημα.

Επάνω σε αυτή τη βάση ο Κυβερνήτης του Τέξας έστειλε γραπτό κατεπείγον αίτημα στην Εθνοφυλακή λέγοντας πως η πολιτεία του είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από «ξένη εισβολή» και με αυτό τον τρόπο πήρε, όπως ορίζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, την εξουσία του συγκεκριμένου Σώματος το οποίο ανήκει στον Στρατό της χώρας και μοιραία δέχεται εντολές μόνο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη κίνηση έφερε άμεση απάντηση από την Ουάσιγκτον η οποία άμεσα απαγόρευσε στον Άμποτ οποιαδήποτε εμπλοκή με την Εθνοφρουρά και έστειλε το νόμο του με την ένδειξη αντισυνταγματικός στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Με αυτή την κίνηση ο Λευκός Οίκος από τη μία κατάφερε να απομακρύνει τα χιλιόμετρα νέου συρματοπλέγματος που οι συνοριοφύλακες του Άμποτ είχαν τοποθετήσει σε αμερικανικό έδαφος και από την άλλη του ξεκαθάρισε πως ο πόλεμος που άνοιξε με τον Τζο Μπάιντεν θα ήταν προσωπικός.

Κορώνες περί εισβολής

Μπορεί για έναν και πλέον μήνα ο Κυβερνήτης του Τέξας να προχωρά μόνο σε «κορώνες» για περί εισβολής αλλά επί της ουσίας δεν είχε καμία δικαιοδοσία και κανέναν τρόπο να σταματήσει τη ροή μεταναστών που φτάνουν μαζικά στα αμερικανικά σύνορα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ όμως ήρθε εχθές να αλλάξει για τα καλά και πάλι τα δεδομένα. Με 6-3 οι δικαστές του Ανωατ΄του Δικαστηρίου υποστηρίζουν πως ο νόμος Άμποτ είναι συνταγματικός και μπορεί να εφαρμοστεί στην πολιτεία του Τέξας.

Επί της ουσίας το απόλυτα ελεγχόμενο από δικαστές που ο ίδιος ο Τραμπ είχε διορίσει πριν ηττηθεί στις περασμένες εκλογές συναινούν ώστε απλοί αστυνομικοί και πολιτοφύλακες του Τέξας να προχωρούν σε μαζικές συλλήψεις και προσαγωγές όσων επιχειρούν να μπουν στις ΗΠΑ από το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα μάλιστα με το νόμο Άμποτ όσοι συλλαμβάνονται θα ειδοποιούνται άμεσα πως πρέπει να επιστρέψουν στο Μεξικό και όσοι από αυτούς δεν συμμορφώνονται θα απειλούνται με ποινές φυλάκισης που φτάνουν μέχρι και τα 20 χρόνια.

Στα άκρα

Μέσα σε αυτό το κλίμα η προσοχή του Τζο Μπάιντεν ο οποίος πριν από 20 ημέρες βρέθηκε στην πολιτεία και μάλιστα την ίδια ημέρα με τον Ντόναλντ Τραμπ θα επιχειρήσει να βρει τρόπο ώστε ο νόμος Άμποτ να μην φέρει στα άκρα την ένταση στην συγκεκριμένη πολιτεία και το σημαντικότερο να μην βρεθούν άμεσα και άλλες πολιτείες την κεντρικής και νότιας μεθορίου που θα μιμηθούν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Οι εντολές Μπάιντεν επίσης είναι απόλυτα σαφείς προς το Στρατό στην πολιτεία πως για κανένα λόγο δεν είναι δυνατή η μεταβίβαση της ιεραρχίας στον Άμποτ κάτι που όμως βρίσκεται επίσης ως ξεχωριστή υπόθεση στα δικαστήρια.

Για τον Μπάιντεν το συγκεκριμένο ζήτημα είναι από τα πλέον φλέγοντα καθώς σταθερά η παράνομη μετανάστευση «φιγουράρει» ανάμεσα στις πρώτες τρεις από τις αμερικανικές ανησυχίες με τους πολίτες να ζητούν άμεσα μέτρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ομιλία του στο Κογκρέσο πριν από μερικές ημέρες αφιέρωσε στο συγκεκριμένο ζήτημα ούτε λίγο ούτε πολύ τριπλάσιο χρόνο ανάλυσης από αυτόν που δαπάνησε ζητώντας έγκριση των κονδυλίων που αφορούν την Ουκρανία και το Ισραήλ.

Το προχθεσινό τηλεφώνημα ανάμεσα σε Μπάιντεν και Νετανιάχου μοιάζει, αν και είχε μεγάλη διάρκεια, για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ μοιάζει να έχει πολύ μικρότερη βαρύτητα από την υπόθεση της πολιτείας του.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button