Κόσμος

Στις βασίλισσες των μελισσών αναζητούν οι επιστήμονες το μυστικό της μακροζωίας

Οι επιστήμονες αναρωτιούνται εδώ και καιρό αν στις βασίλισσες των μελισσών κρύβεται το μυστικό για μια μακρά και υγιή ζωή.

Ενώ οι βασίλισσες και οι εργάτριες μέλισσες έχουν σχεδόν πανομοιότυπο DNA, οι βασίλισσες είναι μεγαλύτερες, γόνιμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και επιβιώνουν για χρόνια σε σύγκριση με τις εργάτριες, οι οποίες αντέχουν στην καλύτερη περίπτωση λίγους μήνες.

Τώρα, οι ερευνητές ετοιμάζονται να εμβαθύνουν στη βιολογία των μελισσών με την ελπίδα ότι η κατανόηση του τι κάνει τις βασίλισσες μέλισσες να ευδοκιμούν θα ξεκλειδώσει ριζοσπαστικές θεραπείες για την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής και την παράταση των γονιμότητάς μας. Το φιλόδοξο σχέδιο βρίσκεται υπό ανάπτυξη στον βρετανικό Οργανισμό Προηγμένης Έρευνας και Εφευρέσεων (ARIA, Advanced Research + Invention Agency), αναφέρει ο Guardian.

Ερευνώντας τις βασίλισσες της κυψέλης

«Είναι αυτές οι τρελές ιδέες που έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν πραγματικά τη ζωή όλων μας», δήλωσε ο Yannick Wurm, ένας από τους οκτώ διευθυντές του προγράμματος. Ο Wurm, πρώην καθηγητής Εξελικτικής Γονιδιωματικής και Βιοπληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, θα επιβλέπει έργα για τη μελέτη μελισσών, σφηκών, μυρμηγκιών και τερμιτών προς όφελος του ανθρώπου.

«Εάν είμαστε σε θέση να διαχωρίσουμε και να αντιγράψουμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση έχει λύσει αυτές τις προκλήσεις για τις μέλισσες, θα είναι κάτι μετασχηματιστικό για την παύση της γήρανσης, την ανθρώπινη γονιμότητα, τη μεταφορά οργάνων και θα παρέχει νέα μέσα για την καταπολέμηση των ασθενειών», δήλωσε.

Οι νεαρές βασίλισσες μέλισσες ζευγαρώνουν στον αέρα και αποθηκεύουν σπέρμα από πολλά αρσενικά σε ένα όργανο που ονομάζεται σπερματοθήκη. Στη συνέχεια, οι βασίλισσες απελευθερώνουν το σπέρμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους για να γονιμοποιήσουν τα αυγά τους.

Μια βασίλισσα μέλισσα (σημαδεμένη με πράσινη τελεία) ανάμεσα στις υπηκόους της

AP Photo/Elise Amendola

Στην κυψέλη, οι εργάτριες τροφοδοτούν τη βασίλισσα με βασιλικό πολτό, που είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες και θεωρείται ότι συμβάλλει στη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μέλισσας, μαζί με συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά και μικρόβια του εντέρου. Πέρυσι, οι επιστήμονες παρέτειναν τη ζωή των εργατριών μελισσών μεταμοσχεύοντας μικρόβια του εντέρου από τις βασίλισσες.

Τα πρότζεκτ του ARIA

Άλλα πρότζεκτ του ARIA στοχεύουν στην αντικατάσταση των πλαστικών με προγραμματιζόμενα υλικά εμπνευσμένα από τη φύση, στην αξιοποίηση της ενέργειας από την ατμόσφαιρα για να καταστεί δυνατή η δυνητικά απεριόριστη πτήση και στην εξεύρεση τρόπων χειρισμού του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος – της πρώτης γραμμής άμυνας του οργανισμού – για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών, καρκίνων και αυτοάνοσων παθήσεων. Κάθε πρότζεκτ διαρκεί τρία έως πέντε χρόνια, αλλά πολλά θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να αποδώσουν καρπούς.

Related Articles

Back to top button