Politico: Πώς θα λειτουργήσει ο πάπας Λέων ως αντίβαρο του Τραμπ

Ήταν μόνο μία από τις πολλές παρεμβάσεις του Τραμπ σε ένα κονκλάβιο στο οποίο ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να αντισταθεί, έχοντας ήδη επισκιάσει την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου με τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του.
Οι κληρικοί ήταν «απρόθυμοι» να εκλέξουν έναν πάπα από την παγκόσμια υπερδύναμη, δήλωσε ένας καρδινάλιος στο Politico.
Αλλά στο τέλος, όταν οι 133 καρδινάλιοι ψηφοφόροι απομονώθηκαν στην Καπέλα Σιξτίνα την Τετάρτη για να εκλέξουν τον ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών του κόσμου, κατέληξαν όχι μόνο σε έναν Αμερικανό, αλλά σε κάποιον που θα μπορούσε, εύλογα, να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον παρορμητικό πρόεδρο των ΗΠΑ.
Αυτό δεν ήταν εντελώς τυχαίο. Όταν οι καρδινάλιοι τελικά βρήκαν ενότητα για έναν νέο ποντίφικα, οι προοδευτικοί ανάμεσά τους γνώριζαν ότι ο γεννημένος στο Σικάγο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, ένας 69χρονος πρώην ιεραπόστολος με μικτή κληρονομιά, ένας ηγέτης που θα μπορούσε να προσφέρει μια εναλλακτική φωνή στον Τραμπ, σύμφωνα με δύο καρδινάλιους που επικαλείται το politico.
Ένας Αμερικανός πάπας που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίβαρο στη ρητορική του Τραμπ ήταν ένα «επιπλέον δώρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους καρδινάλιους.
Και πράγματι, σε πρώτη φάση, ο Πάπας Λέων φαίνεται να αντιτίθεται σχεδόν σε όλα όσα αντιπροσωπεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι προοδευτικοί παρατηρητές αναμένουν από τον Λέοντα 14ο να συνεχίσει την ανθρώπινη προσέγγιση απέναντι στον παπισμό που εξόργισε το πλήθος της MAGA και ευνοήθηκε από τον Φραγκίσκο, υποστηρίζοντας σε γενικές γραμμές τις προσπάθειες του προκατόχου του να κάνει την Εκκλησία πιο ανεκτική απέναντι σε ομάδες που ιστορικά έχει διώξει.
Σε αντίθεση με την απομονωτική στάση του προέδρου των ΗΠΑ, ο πάπας Λέων αναμένεται επίσης να συνεχίσει την πολιτική του Φραγκίσκου να δίνει μεγαλύτερη επιρροή στις τοπικές εκκλησίες σε μέρη όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική.
Η υποστήριξη των καρδιναλίων που προέρχονται από αυτά τα αναπτυσσόμενα κέντρα εξουσίας του καθολικού κόσμου λέγεται ότι ήταν κρίσιμη στο κονκλάβιο που οδήγησε στην εκλογή του.
«Πολύ σημαντικό ζήτημα η μετανάστευση»
Ίσως το μεγαλύτερο ζήτημα στο οποίο διαφωνούν ο Τραμπ και ο νέος Πάπας είναι αυτό της μετανάστευσης.
Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει τις μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ, ο νέος Πάπας «τάσσεται υπέρ των μεταναστών, υπέρ των προσφύγων, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων· στέκεται στο πλευρό των φτωχών», δήλωσε ο Καρδινάλιος, επισημαίνοντας πως έχει ακόμη περουβιανό διαβατήριο.
«Σίγουρα αποτελεί πρόβλημα για τον Τραμπ, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος απεχθάνεται αυτούς που μιλούν ισπανικά», δήλωσε ο ιστορικός της εκκλησίας Αλμπέρτο Μελόνι. «Η χρήση ισπανικών και ιταλικών και όχι αγγλικών στον πρώτο του χαιρετισμό την Πέμπτη το βράδυ ήταν μια σκόπιμη ενέργεια από τον Πρέβοστ».
Ο Βάλτερ Κάσπερ, ένας 92χρονος Γερμανός καρδινάλιος, πολύ μεγάλος σε ηλικία για να συμμετάσχει στο κονκλάβιο, δήλωσε στο Politico ότι η μετανάστευση ήταν ένα «πολύ σημαντικό ζήτημα» για τους καρδινάλιους κατά τη διάρκεια των προ-συνεδριακών συναντήσεων, οι οποίες συχνά έχουν τεράστια επιρροή στο τελικό αποτέλεσμα. Η μεταχείριση των μεταναστών από τον Τραμπ είναι «απαράδεκτη», είπε. «Προερχόμενος τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Περού, [ο Λέων] κατανοεί πολύ καλά το πρόβλημα».
Το ζήτημα της μετανάστευσης θα είναι σημαντικό για το παπικό αξίωμα, δήλωσε ο Κάσπερ, προσθέτοντας ότι ο νέος πάπας «έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό».
Ένας λογαριασμός του Χ, που πιστεύεται ευρέως ότι συνδέεται με τον νέο Πάπα, επέκρινε έντονα τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τη μετανάστευση τον Απρίλιο. Και αφού φόρεσε το λευκό ράσο την Πέμπτη, ο Πρέβοστ δεν έχασε χρόνο για να αναδειχθεί ως φωνή υπεράσπισης των μεταναστών, καταδικάζοντας «την παραμέληση του ελέους και τις αποτρόπαιες παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως αναφορά στην αυξανόμενη αντιμεταναστευτική ρητορική στην πατρίδα του.
«Επούλωση» του «σχίσματος» των ΗΠΑ
Αλλά το κίνητρο πίσω από την προσπάθεια για τον Πρέβοστ δεν είχε να κάνει μόνο με την ηγεσία του Λευκού Οίκου.
Πέρα από το γεγονός ότι αφορούσε απλώς τον Τραμπ, μπορεί επίσης να είχε να κάνει με την ευρύτερη, επιρροή της πολιτικής των ΗΠΑ στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει διχαστεί σε αντιμαχόμενες, συχνά επαναστατικές παρατάξεις που χωρίζονται μεταξύ σκληροπυρηνικών προοδευτικών και παραδοσιακών που συνδέονται με την MAGA, ανησυχώντας τον κλήρο στη Ρώμη.
Οι παραδοσιακοί, ειδικότερα, ισχυρίστηκαν ότι διώκονταν ενεργά από τον Φραγκίσκο και αμφισβήτησαν ανοιχτά την κυριαρχία του, οδηγώντας τουλάχιστον ορισμένους να αναρωτηθούν εάν η Εκκλησία των ΗΠΑ θα μπορούσε τελικά να διακόψει οριστικά τους δεσμούς της με την Αγία Έδρα.
Είναι μια κατάσταση που οι ηγέτες της εκκλησίας δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να αφήσουν να ξεφύγει από τον έλεγχο. Υπάρχει η αρχή μεταξύ των καρδιναλίων ότι «χωρίς την αμερικανική εκκλησία, δεν υπάρχει εκκλησία», δήλωσε ένας άνθρωπος που βρίσκεται μέσα στο Βατικανό στο Politico, φτάνοντας στο σημείο να αποκαλέσει τη Βορειοαμερικανική Εκκλησία «σχισματική». Πράγματι, ένας πρώην πρέσβης του Βατικανού στις ΗΠΑ, ο Κάρλο Μαρία Βιγκάνο, αφορίστηκε από την Καθολική Εκκλησία πέρυσι για το αμάρτημα του «σχίσματος».
Όταν οι καρδινάλιοι κατέληξαν στον Πρέβοστ, σύμφωνα με τον ίδιο και Καρδινάλιο που αναφέρεται ανώνυμα, πολλοί γνώριζαν ότι ήταν κάποιος που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση αυτών των διαιρέσεων.
«Θα έχει σίγουρα επιρροή στην Αμερικανική Εκκλησία, καθώς είναι Αμερικανός και κατάγεται από το Σικάγο, το οποίο είναι πιο ανοιχτό, πιο προοδευτικό», δήλωσε ο Καρδινάλιος.
Επεσήμανε ότι ο πάπας Λέων είχε ήδη δείξει την προθυμία του να συμφιλιωθεί με τους παραδοσιακούς με τα σχέδιά του να μετακομίσει στο Αποστολικό Παλάτι, την πολυτελή κατοικία της Πόλης του Βατικανού που ήταν η κατοικία προηγούμενων για προηγούμνους πάπες πριν ο Φραγκίσκος μετακομίσει στον πιο λιτό ξενώνα της Σάντα Μάρτα.
Η μετακόμιση στο παλάτι είναι «σαν να λες στα δεξιά: “Δεν είμαστε εναντίον σας”», είπε μια από τις πηγές. Επέμεινε ότι ο νέος πάπας δεν θα είχε καμία επιθυμία να εναντιωθεί στους συντηρητικούς, δεδομένου ότι το ζητούμενο μεταξύ των καρδιναλίων πριν από την εκλογή του, ήταν η «ενότητα».
Συμφιλιωτικός τόνος
Μερικοί από τους παραδοσιακούς έχουν ήδη εκφράσει την ελπίδα ότι ο Πρέβοστ θα υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο. Ο Έντουαρντ Φέζερ, Καθολικός καθηγητής φιλοσοφίας στο Pasadena City College, υποστήριξε στο X ότι ενώ η θεολογία του νέου πάπα ήταν προοδευτική, φαινόταν σαν ένας πιο «λογικός άνθρωπος [που] θα μπορούσε να είχε απομακρυνθεί από τις πιο προβληματικές αποφάσεις του Φραγκίσκου».
Είναι εμφανές ότι ο Πρέβοστ έχει ήδη συναντηθεί αυτοπροσώπως με τον επιδραστικό Αμερικανό καρδινάλιο Ρέιμοντ Μπερκ, έναν σκληροπυρηνικό επικριτή του Φραγκίσκου, ο οποίος παραπονιόταν συνεχώς για τις προσπάθειες του εκλιπόντος πάπα να περιορίσει τη Λειτουργία της Τριδεντίνης, μια παλαιότερη παραλλαγή της λατινικής λειτουργίας που προτιμούσαν οι παραδοσιακοί.
Αυτή η κίνηση έχει με τη σειρά της προκαλέσει ανησυχία σε ορισμένους μετριοπαθείς, με έναν εκπρόσωπό της να ανησυχεί ότι οι παραδοσιακοί θα μπορούσαν να γίνουν «δύναμη στην Εκκλησία» παρόλο που ο Φραγκίσκος κατάφερε να μειώσει σε μεγάλο βαθμό την επιρροή τους.
Αντιδρούν στην εκλογή του Λέοντα οι οπαδοί του MAGA
Οι οπαδοί του MAGA, τον έχουν ήδη προκαταλάβει ως ανατρεπτικό αριστερό μετά τα σχόλιά του για τη μετανάστευση.
Μετά την άνοδο του Πρέβοστ, η Λόρα Λούμερ σύμβουλος του Τραμπ, χαρακτήρισε τον πάπα «αφυπνισμένο μαρξιστή» και ισχυρίστηκε ότι «είναι κατά του Τραμπ, κατά του MAGA, υπέρ των ανοιχτών συνόρων και ένας ολοκληρωτικός μαρξιστής όπως ο Πάπας Φραγκίσκος», ενώ πρόσθεσε ότι είναι «απαράδεκτο» που είναι τώρα επικεφαλής του Βατικανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λούμερ δεν είναι Καθολική, αλλά Εβραία, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία του συμβολισμού του πάπα ακόμη και για τους αλλόθρησκους της Ουάσινγκτον.
Ο Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής στρατηγός του Τραμπ και ένας υπερσυντηρητικός Καθολικός, δήλωσε ότι η εκλογή του Πρέβοστ ως του πρώτου ποντίφικα γεννημένου στις ΗΠΑ ήταν «η χειρότερη επιλογή για τους Καθολικούς της MAGA» και «μια ψήφος κατά του Τραμπ από τους παγκοσμιοποιητές της Κουρίας».
Ο Καρδινάλιος Χόλεριχ, πάντως, ο οποίος ήταν κοντά στον Φραγκίσκο, διαφώνησε με τον Μπάνον: «Δεν εκλέξαμε έναν αντι-Τραμπ, εκλέξαμε έναν μαθητή του Ιησού, αμερικανό πολίτη», ανέφερε.