Οικονομία

Σε υψηλά 105 μηνών το Χρηματιστήριο – Τι περιμένουν οι επενδυτές από τις εκλογές

>

Την ετυμηγορία των πολιτών για την επόμενη κυβέρνηση της χώρας αναμένει πλέον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με τις εκλογές να είναι λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα μακριά. Σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών αναζητά κατεύθυνση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. 

Παρά τις αβεβαιότητες που συνεπάγεται η προεκλογική περίοδος ο παράγοντας κερδοφορία ήταν αυτός που συντήρησε την αγορά σε υψηλά 105 μηνών, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο της Beta Χρηματιστηριακής, η οποία σημειώνει πως οι 18 εταιρίες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη εξακολουθούν να δείχνουν μια εξαιρετική εικόνα μεγέθυνσης δραστηριότητας και επιδόσεων σε σχέση με το περυσινό α’ τρίμηνο ξεκινώντας την χρήση με την φόρα του 2022.

«Επομένως αν το αποτέλεσμα των εκλογών ικανοποιήσει την αγορά, η ένταση των τοποθετήσεων θα επανέλθει με ισχυρή δυναμική καθώς δεν θα αφορά μόνο την προοπτική του οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά θα βάλει στην εικόνα και την κερδοφορία των εταιριών για την οποία ήδη έχουμε πάρει μια πρώτη γεύση».

Παράλληλα, επισημαίνει πως πιθανόν κάποια χαρτοφυλάκια να κρατήσουν δυνάμεις καθώς δεν αποκλείεται το αποτέλεσμα να είναι μεν θετικό, αλλά όχι οριστικό υπό την έννοια μιας επαναληπτικής εκλογής στις αρχές Ιουλίου.

«Και αυτό το ενδεχόμενο ωστόσο περιλαμβάνεται υπό συνθήκες στο εύρος των αναμενόμενων εξελίξεων που θα προκύψουν μετά το βράδυ της Κυριακής».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο, η τεχνική εικόνα παραμένει αισιόδοξη καθώς ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον σε επαφή με τα πρόσφατα υψηλά έτους. Η εβδομάδα που πέρασε αναλώθηκε σε κινήσεις μικρού εύρους κυρίως διεκπεραιωτικού χαρακτήρα χωρίς να απειληθούν επίπεδα που θα άλλαζαν δραματικά την διαγραμματική εικόνα υποδηλώνοντας αναμονή ενόψει των μεθαυριανών γεγονότων.

Όλοι οι μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες κοιτάνε πλέον ανοδικά και η διαφυγή από το υψηλό έτους (1.140 μονάδες) θα βάλει στην αγορά ένα νέο φιλόδοξο ανοδικό στόχο, τα υψηλά του 2014 τιμές διαπραγμάτευσης δηλαδή κοντά στις 1.350 μονάδες.

Πέρα από το αποτέλεσμα των εκλογών η ερχόμενη εβδομάδα παραμένει σε ρυθμούς αποτελεσμάτων α’ τριμήνου:

  • Την Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνουν μεγέθη τα Ελληνικά Χρηματιστήρια.
  • Την Τρίτη ακολουθούν οι Ελβαλχαλκόρ και Εθνική Τράπεζα. Την Τετάρτη την σκυτάλη παίρνει ο ΟΠΑΠ και
  • Την Πέμπτη η ΔΕΗ κλείνει τις προγραμματισμένες ανακοινώσεις της εβδομάδας.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα επίσης κόβουν μερίσματα οι Παπουτσάνης (€0,02 21/5), Ανδρομέδα (€0,20, 22/5) και Coca Cola (€0,78, 25/05).

Επισημαίνεται τέλος ότι η AustrianCard Holdings θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών την Τρίτη το πρωί.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button