Κόσμος

Σερβία: Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους απαιτούν παραιτήσεις από την κυβέρνηση

>

Να σημειωθεί πως είναι η τρίτη διαδήλωση-πορεία μέσα σε δύο εβδομάδες που οργάνωσε η σερβική αντιπολίτευση.

Στις κινητοποιήσεις κατά της βίας συμμετέχουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από τα εθνικιστικά, ακροδεξιά κόμματα. Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, του αρχηγού της υπηρεσίας πληροφοριών και η αφαίρεση των εθνικών συχνοτήτων για δύο φιλοκυβερνητικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια που προβάλλουν την βία, απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οργανωτών στην σημερινή διαδήλωση συμμετείχαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι και θεωρείται η μεγαλύτερη που πραγματοποιήθηκε από την 5η Οκτωβρίου του 2000 όταν ανατράπηκε το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης ως «κατευθυνόμενες από ξένα κέντρα και μυστικές υπηρεσίες του εξωτερικού».

Την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση διαδήλωνε στο Βελιγράδι το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα διοργάνωνε συγκέντρωση-αντιδιαδήλωση στην πόλη Πάντσεβο, 20 χιλιόμετρα βόρεια του Βελιγραδίου, όπου μίλησε ο αρχηγός του κόμματος και πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα προετοιμάζει συγκέντρωση για τις 26 Μαΐου στο Βελιγράδι την οποία ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανήγγειλε ως «την μεγαλύτερη που οργανώθηκε ποτέ στη Σερβία».

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button