Κόσμος

Ρωσία: Τριάντα εννέα νομπελίστες ζητούν τέλος στην ανοχή στο καθεστώς Πούτιν

Να ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, να υποστηρίξει την δημοκρατική αντιπολίτευση στην Ρωσία και να μην αναγνωρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν ως πρόεδρο της χώρας καλούν με επιστολή τους τη διεθνή κοινότητα τριανταεννέα νομπελίστες. Η έκκλησή τους δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο «Τ-invariant».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δολοφονία του Αλεξέι Ναβάλνι δεν αφορούν μόνο την Ρωσία και την Ουκρανία. Το καθεστώς Πούτιν έδειξε ότι εκπροσωπεί μια άμεση και σαφή απειλή για ολόκληρη την ανθρωπότητα», αναφέρεται στο κείμενο.

«Οι τραγωδίες του ολοκληρωτισμού του 20ού αιώνα επιβάλλουν τη δέσμευση στις ελευθερίες και στην αξιοπρέπεια του ατόμου. Ο Πούτιν τις παραβιάζει κατάφωρα. Έχει μετατρέψει τη Ρωσία σε ένα βαριά στρατιωτικοποιημένο αστυνομικό κράτος, οπλισμένο με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, το οποίο αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον κόσμο».

«Η ανθρωπότητα μπορεί να αποφύγει την αυτοκαταστροφή μόνο εφόσον τηρεί τις αρχές της δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το καθεστώς Πούτιν τις καταπάτησε κυνικά.. Καλούμε τους ηγέτες του κόσμου και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να μην τρέφουν οποιεσδήποτε αυταπάτες για τον κύριο Πούτιν και το εγκληματικό του καθεστώς».

Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι για την απειλή του Πούτιν είχαν προειδοποιήσει ο Ναβάλνι και άλλοι ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης «ακολουθώντας τον μεγάλο προκάτοχό τους», τον τιμηθέντα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1975, ακαδημαϊκό Αντρέι Ζαχάροφ. Οι 39 ακαδημαϊκοί αναφέρουν επίσης ότι για να ενισχυθούν «οι ελπίδες των Ρώσων για ένα δημοκρατικό μέλλον», πρέπει να διασφαλισθεί η νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία.

Το κείμενο υπογράφουν 16 τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ στους τομείς της φυσιολογίας και της ιατρικής, 9 τιμηθέντες στον τομέα της φυσικής , 6 στον τομέα της χημείας, τέσσερις τιμηθέντες με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και τρεις με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Μεταξύ τους είναι η Λευκορωσίδα συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίγιεβιτς (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2015) και η Ουκρανή Αλεξάντρα Ματβιιτσούκ (επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, Νόμπελ Ειρήνης 2022).

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button