Ελλάδα

ΣΦΕΕ: Χαμένη ευκαιρία για την καινοτομία και τις βιοεπιστήμες, η απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ

Την έντονη απογοήτευσή του για τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ σχετικά με την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας, εκφράζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, χαρακτηρίζοντάς την μία χαμένη ευκαιρία για την ευρωπαϊκή καινοτομία και τον κλάδο των βιοεπιστημών.

Το θεσμικό όργανο της φαρμακοβομηχανίας, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου για το μέλλον της καινοτομίας και της έρευνας στον Ευρωπαϊκό χώρο, υπογραμμίζοντας, πώς «Για να μπορέσει η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική και να συνεχίσει να παρέχει λύσεις, θα πρέπει να διαθέτει ένα προβλέψιμο και παγκοσμίως ανταγωνιστικό περιβάλλον για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ έχει ως εξής:

«Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Νομοθεσίας αποτελεί μια χαμένη ευκαιρία να τοποθετηθεί ο τομέας των βιοεπιστημών της Ευρώπης στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ανταγωνισμού.

»Για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη ένα εξαιρετικά ανατρεπτικό και απρόβλεπτο παγκόσμιο περιβάλλον, χρειάζεται σαφήνεια, σταθερότητα και ένα ανθεκτικό στις μελλοντικές εξελίξεις κανονιστικό πλαίσιο για τη στήριξη της φαρμακευτικής καινοτομίας. Παρότι ένας σημαντικός αριθμός κρατών μελών της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της ενίσχυσης του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ευρώπης, η παρούσα συμφωνία δεν ανταποκρίνεται στην τολμηρή δράση που χρειάζεται η Ευρώπη.

Η επιλογή να μειωθεί η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας για τις φαρμακευτικές εταιρείες καθιστά την Ευρώπη λιγότερο ελκυστική, αποθαρρύνοντας τις επενδύσεις και θέτοντας σε κίνδυνο την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών στην Ευρώπη, χωρίς να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά εμπόδια και οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών.

Καθώς η νομοθετική διαδικασία εισέρχεται στην τελική της φάση, η EFPIA και ο ΣΦΕΕ προτρέπουμε τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων της ΕΕ να εξετάσουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Για να μπορέσει η Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική και να συνεχίσει να παρέχει λύσεις, θα πρέπει να διαθέτει ένα προβλέψιμο και παγκοσμίως ανταγωνιστικό περιβάλλον για την έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker