Κόσμος

Στη Σαουδική Αραβία για τη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ο Ζελένσκι

>

«Θα πάρω τον λόγο στη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Θα συναντήσω τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και θα έχω κι άλλες διμερείς συναντήσεις», όπως ενημέρωσε ο ίδιο σε μία ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram.

Επισημαίνεται, δε, ότι είναι την πρώτη επίσκεψη, που πραγματοποιεί στην περιοχή από όταν ξέσπασε ο πόλεμος.

Η σημασία της επίσκεψης αυτής έγκειται στο γεγονός ότι, η Σαουδική Αραβία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, σε μία περίοδο μεγάλης ενεργειακής κρίσης.

Οι προτεραιότητες της συνάντησης

Στις «προτεραιότητές» του Ζελένσκι κατά την επίσκεψη είναι «η παρουσίαση της δικής μας ειρηνευτικής φόρμουλας, στην υλοποίηση της οποίας θα πρέπει να εμπλέκονται όσο το δυνατόν περισσότερα κράτη», όπως σημείωσε στο Telegram.

Ταυτόχρονα, όμως είναι και η «προστασία της μουσουλμανικής κοινότητας της Ουκρανίας» στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, αναφερόμενος στους Τατάρους της Κριμαίας.

«Η Κριμαία ήταν η πρώτη που υπέφερε από τη ρωσική κατοχή και οι περισσότεροι από αυτούς που υφίστανται την καταστολή στην κατεχόμενη Κριμαία είναι μουσουλμάνοι».

Επόμενος «σταθμός» η σύνοδος της G7

Μετά τη μετάβασή του στην Σαουδική Αραβία, ο Ζελένσκι αναμένεται να παραστεί στην σύνοδο κορυφής της G7 που διεξάγεται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου οι ηγέτες των μεγαλύτερων δυτικών οικονομιών έχουν ήδη ανακοινώσει νέες κυρώσεις με στόχο τον περαιτέρω στραγγαλισμό της ρωσικής οικονομίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μόλις ολοκληρώσει περιοδεία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες για να ζητήσει επιπλέον όπλα και στρατιωτικούς εξοπλισμούς για τη στήριξη μεγάλης αντεπίθεσης των ουκρανικών δυνάμεων με στόχο την ανακατάληψη εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button