Στον επόμενο τόνο … η συζήτηση για το ιδιοκτησιακό της Μονής Σινά

Οι διαβουλεύσεις των δύο αντιπροσωπειών που πραγματοποιήθηκαν στον απόηχο της πρόσφατης απόφασης της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης διεξήχθησαν σε καλό κλίμα. Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -Αιγύπτου ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 15:00 μ.μ., ωστόσο άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση. Ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες στις 17:00, όπου διήρκησαν περίπου μιάμιση ώρα.
Οι δύο πλευρές επικοινώνησαν τις θέσεις τους. Η Αθήνα έθεσε την πολιτική διάσταση του θέματος, υπογραμμίζοντας πώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με θέματα Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Στο τραπέζι τέθηκαν και τα έγγραφα που κατατέθηκαν στην UNESCO, με τα οποία η Αίγυπτος αναγνώριζε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Μονής.
Για διατήρηση του status quo του μοναστηριού πριν τη δικαστική απόφαση, κάλεσε την αιγυπτιακή πλευρά η ελληνική αντιπροσωπεία.
Στον αντίποδα, η αιγυπτιακή πλευρά ανέλυσε τις νομικές πτυχές της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται πώς πρόκειται για μία δικαστική απόφαση, τουλάχιστον 160 σελίδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει τις αμέσως επόμενες ημέρες περαιτέρω τεχνική ανάλυση ώστε να στρωθεί το έδαφος για μία συγκεκριμένη πρόταση που θα δώσει το στίγμα για τα επόμενα βήματα.
Από την πρώτη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυε πώς πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα όπως αποτυπώθηκαν και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Αιγύπτου, το οποίο έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.
Σε επόμενο στάδιο θα συζητηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.
Οι πρώτες δηλώσεις μετά τις διαβουλεύσεις
Μετά το πέρας των εργασιών, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πώς οι δύο πλευρές συμφώνησαν το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούν «προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας».
Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, υπογράμμισε είναι να προχωρήσουν «με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μίας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της».
Από την αιγυπτιακή πλευρά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε την αμοιβαία δέσμευση για ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο φίλων χωρών.
Στις διαβουλεύσεις επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι να προφυλαχθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας Μονής.