Πολιτική

Βορίδης: «Ναι» στο διάλογο με τους αγρότες αλλά με… προϋποθέσεις

Ο υπουργός Επικρατείας μιλώντας στα «Παραπολιτικά». παρατήρησε ότι οι αγρότες ζητούν στην πραγματικότητα τροποποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και όχι κατάργησή της, γιατί αυτό θα σήμαινε απώλεια 2,5 δισεκ.

Και, στρέφοντας τα βέλη του κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, είπε ότι «αυτοί οι οποίοι πίεζαν για μείωση της βασικής ενίσχυσης και για υποκατάσταση των ενισχύσεων με τα οικολογικά σχήματα […] ήταν τα κόμματα της Αριστεράς και οι Σοσιαλιστές. Όταν πάει την επόμενη φορά ο κ. Κασσελάκης (σ.σ. στους αγρότες) να πει αν συμφωνεί ότι πρέπει να περιορισθούν περαιτέρω οι χρηματοδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες μας». Στον αντίποδα, συνέχισε, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι κυβερνήσεις της Δεξιάς στην Ευρώπη στήριζαν τους αγρότες […] δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν οι αριστεροί στην Ελλάδα», συμπέρανε.

Ως προς το διάλογο κυβέρνησης – αγροτών, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή εξετάζει τα αιτήματά τους και «θα επανέλθουμε». Στο σημείο αυτό δε, ο υπουργός Επικρατείας διαχώρισε τα αγροτικά αιτήματα στα μη υλοποιήσιμα και σε αυτά που «απαιτούν δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικά στο ίδιο μήκος κύματος». Με την παρατήρηση εξ άλλου, ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πάρα πολύ στενά», επεσήμανε ότι υπάρχουν και «ζητήματα που δεν είναι σκληρά δημοσιονομικά, έχουν οικονομικό όφελος για τους αγρότες και τα οποία μπορούμε να δούμε».

Ειδικότερα για το ραντεβού Κ. Μητσοτάκη και αγροτικής ηγεσίας, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό «πρέπει να είναι παραγωγική και όχι για να γίνει. Εργαζόμαστε όλοι στην κατεύθυνση αυτή». Επανέλαβε δε, τη θέση του πρωθυπουργού, «ανοιχτοί δρόμοι, ανοιχτός διάλογος». Και, παρ’ ότι «προφανώς κάποιοι αγρότες έχουν κομματική ταυτότητα, αυτό δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουμε». Επιπλέον, «ποτέ ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί μια συνάντηση επί της αρχής. Υπάρχει όμως μία προϋπόθεση: ανοιχτοί δρόμοι. Κλειστοί δρόμοι, ίσον όχι συζήτηση».

Ενώ, όπως είχε την ευκαιρία να δηλώσει στη συνέχεια, «οι αγρότες ξέρουν ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση, η οποία έχει σταθεί δίπλα τους σε κάθε στιγμή. Ένα δισεκ. ευρώ έχει πάρει ο ΕΛΓΑ στην τετραετία». Ακόμη, «υπήρξε μια τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία, για την οποία έχουν ήδη δοθεί 180 εκατ. Τα ποσά είναι πολύ μεγάλα», συμπέρανε και προσέθεσε ότι «σύστημα αποζημιώσεων προ τετραετίας δεν υπήρχε […] αυτή η κυβέρνηση το έχει κάνει».

Και, στο πολιτικό «δια ταύτα», «έτσι όπως μας ψήφισαν (σ.σ. οι αγρότες) το καλοκαίρι, θα συνεχίσουμε να οικοδομούμε αυτήν τη σχέση εμπιστοσύνης. Ακούμε με πολλή προσοχή αυτά που μας λένε οι αγρότες μας και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για τη στήριξή τους».

Στο δεύτερο θέμα της συνέντευξης, αυτό της ανώτατης εκπαίδευσης, αφού διαβεβαίωσε ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί όπου καταλύεται, ο Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της νεολαίας είναι και σε αυτό το θέμα με την κυβέρνηση». Ενώ για τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, αντέτεινε ότι «όταν έλθει η πρωτοβουλία στη Βουλή [΄…] θα αποφασίσει το Κοινοβούλιο». Η θέση του είναι ότι το νομοσχέδιο είναι «απολύτως συνταγματικό». Και, ζήτησε να να αναγνώσουν όλοι τις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έχει κρίνει το ζήτημα της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Συνθήκης.

«Υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα που θέλουν να είμαστε σε καθεστώς ούτε καν Βόρειας Κορέας και κομμουνιστικής Κίνας. Ο πλανήτης κάνει λάθος;», διερωτήθηκε και επέμεινε ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι εκείνη που «έχει αυξήσει τα κονδύλια, που έχει ενισχύσει το αυτοδιοίκητο, που έχει δώσει προσωπικό, που έχει στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο Μ. Βορίδης επανέλαβε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει καμιά νομική υποχρέωση από τα κράτη – μέλη. Επίσης, ότι θέματα οικογένειας στα ομόφυλα ζευγάρια «θα μπορούσαν πολύ εύκολα να επιλυθούν με μια παρέμβαση στο σύμφωνο συμβιώσεως».

Κληθείς δε, να σχολιάσει το τριπλό πολιτικό μέτωπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση (εκπαιδευτικό – αγροτικό – ισότητα στον πολιτικό γάμο) και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές επιδόσεις της, απάντησε: «Στα ιδιωτικά πανεπιστήμια υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευσή μας» και υπάρχει υποστήριξη από τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και ευρύτερα, συμπλήρωσε.

Στο θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, «η κυβέρνηση αυτή εξακολουθεί να είναι η πιο φιλο-αγροτική κυβέρνηση, η οποία έχει υπάρξει. Ο πρωθυπουργός έχει προσωπικό ενδιαφέρον και ενημερώνεται διαρκώς για τα ζητήματα αυτά».

Ενώ για το γάμο, αναγνώρισε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ, που δεν συμφωνεί με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία». Και, παρ’ ότι είναι «ένα ζήτημα το οποίο δημιουργεί αντανακλαστικά και μεγάλη εσωτερική συζήτηση», δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα χαθεί η μεγάλη εικόνα: ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως κατά λέξη είπε, έχει τεράστιες επιτυχίες στην οικονομία, τη διαχείριση του μεταναστευτικού, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην επιστολική ψήφο, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Ερωτηθείς για το τοπίο δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος, ανέφερε ότι «η λογική, σοβαρή και κανονική Δεξιά είναι στη Νέα Δημοκρατία -και θα είναι στη Νέα Δημοκρατία». Και αυτό γιατί, όπως επιχειρηματολόγησε, «ο πρωθυπουργός έχει κάνει την αμυντική θωράκιση της χώρας, έχει εξωτερική πολιτική, η οποία μας έχει κάνει περήφανους σε όλα τα επίπεδα, πήρε μια χώρα καθημαγμένη και σήμερα αυτή η χώρα γίνεται παράδειγμα επιτυχημένων οικονομικών πολιτικών, έχει εφαρμόσει το πιο φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα με μείωση φορολογίας και ενίσχυση των επενδύσεων, έχει ρίξει θεαματικά την ανεργία, έχει διαχειρισθεί αποτελεσματικά το μεταναστευτικό -άρα έχει όλη την ατζέντα της Δεξιάς στη κεντρική πολιτική του. Πώς, λοιπόν, θα μείνει χώρος για να υπάρξει κάτι εκτός της ΝΔ στα δεξιά;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Εξ ου και εκτός της ΝΔ είναι αντιεμβολιαστές, σκληροπυρηνικοί ορθόδοξοι σχεδόν φονταμενταλιστές και συνωμοσιολόγοι». Παραλλήλως, ο Μ. Βορίδης επανέλαβε τη θέση του ότι δεν υπάρχει Κέντρο, αλλά μετακινούμενοι ψηφοφόροι, τους οποίους «βεβαίως πρέπει να τους διεκδικούμε με το πρόγραμμά μας».

Ερωτηθείς για όσα εμφανίζεται να είπε για τη δικαιοσύνη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Παύλος Πολάκης σε κομματική εκδήλωση, ο υπουργός Επικρατείας προτίμησε να ξεκινήσει από ένα σκωπτικό σχόλιο για τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Ο κ. Κασσελάκης είναι πολύ απασχολημένος με διάφορα, τα οποία είναι και εξαιρετικά διασκεδαστικά. Να του ευχηθούμε να περνάει πάντα τόσο καλά στη ζωή του όσο φαίνεται να περνάει τώρα».

Ενώ για το βουλευτή Χανίων είπε: «Ο Πολάκης εκφράζει μια πολύ σημαντική μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ και της ταυτότητάς του […] επιμένει να παρεμβαίνει – και μάλιστα με ωμό τρόπο – στους δικαστές. Λέει ότι θέλει δικαστές που θα είναι εντεταλμένοι προκειμένου να ασκήσουν πολιτικές διώξεις -και το λέει απροκάλυπτα. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι θα έρθει ο Πολάκης και θα μας κάνει μάθημα για το κράτος δικαίου».

Κλείνοντας με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα μας, αντέτεινε ότι «σοσιαλιστές και αριστεροί προσπαθούν να χτυπήσουν τον πιο επιτυχημένο δεξιό, κεντροδεξιό πρωθυπουργό της Ευρώπης, γιατί αποτελεί παράδειγμα για το σύνολο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος -και πρόκειται για μια οργανωμένη και συντονισμένη επίθεση των ομάδων των σοσιαλιστών και των αριστερών». Εν κατακλείδι, «ενοχοποιούν την Ελλάδα για να πλήξουν τον πρωθυπουργό», δήλωσε με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι υπάρχει αντίθετη τροπολογία από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι «οργανωμένο σχέδιο εν όψει ευρωεκλογών», εκτίμησε κλείνοντας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button