Οικονομία

Τσικνοπέμπτη: «Τσουχτερό» και φέτος το τραπέζι – Πόσο θα κοστίσει στους καταναλωτές

Εν μέσω ακρίβειας και πληθωριστικών πιέσεων θα στρώσουν και φέτος το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης οι καταναλωτές, με τις τιμές στα τρόφιμα που το συνθέτουν να εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή ημέρα.

Ο πληθωρισμός συνολικά στην κατηγορία των τροφίμων «τρέχει» με 8,3% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο, με το ελαιόλαδο να αναδεικνύεται «πρωταθλητής» των ανατιμήσεων καταγράφοντας άνοδο 67,4% μέσα σε έναν χρόνο και τα λαχανικά να ακολουθούν με 14,4%. Στο κρέας οι ανατιμήσεις είναι της τάξεως του 6% ενώ στο ίδιο ποσοστό κυμαίνονται και στα αλκοολούχα ποτά. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, γίνεται σαφές πως το κόστος του φετινού τραπεζιού της Τσικνοπέμπτης θα είναι αυξημένο σε σχέση με το περσινό.

Στα συνοικιακά κρεοπωλεία της χώρας, οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για υποτονική κίνηση στις παραγγελίες των καταναλωτών, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββα Κεσίδη να εκτιμά, μιλώντας στο CNN Greece, πως η κατανάλωση κινείται πτωτικά κατά 10-15% σε σύγκριση με πέρσι. Οι επαγγελματίες «ποντάρουν» ως έναν βαθμό και στις αγορές της τελευταίας στιγμής αν και ανησυχούν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές της χώρας, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους καταναλωτές, καθώς δεν θα επιτρέψουν το παραδοσιακό ψήσιμο στους εξωτερικούς χώρους.

Οι τιμές στο κρέας

Σε ό,τι αφορά τις τιμές στα κρέατα κ. Κεσίδης επισημαίνει πως οι τελευταίες αυξήσεις στο μοσχάρι έγιναν το φθινόπωρο του 2023 και στο χοιρινό τον περασμένο Μάιο ενώ στο αρνί, οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες λόγω του ότι σημαντικές ποσότητες κατευθύνονται στις εξαγωγές και άνοδος της ζήτησης στην εγχώρια αγορά εμφανίζεται μόνο τις περιόδους των γιορτών. Ως εκ τούτου οι τιμές στα κρέατα σε σχέση με την περσινή Τσικνοπέμπτη εμφανίζονται μεσοσταθμικά αυξημένες κατά 15%.

Αναλυτικά πώς διαμορφώνονται φέτος οι τιμές στα κρεοπωλεία:

Κοτόπουλο: Από 3,5 έως 5 ευρώ το κιλό

Χοιρινές μπριζόλες- πανσέτες: Από 6,5 έως 8 ευρώ το κιλό

Χοιρινό χωρίς κόκκαλο: Από 7,5 έως 9,5 ευρώ το κιλό

Κιμάς μοσχαρίσιος: 11- 12 ευρώ το κιλό

Μοσχάρι χωρίς κόκκαλο: Από 12,5 έως 14 ευρώ το κιλό

Αρνί – κατσίκι: Από 12,5 έως 15 ευρώ το κιλό

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button