Πολιτική

Στο Βερολίνο έφτασε ο Κ. Μητσοτάκης – Σε εξέλιξη οι συνομιλίες με τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφθασε πριν από λίγο στην καγκελαρία, όπου τον υποδέχθηκε ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, ενώ είναι ο πρώτος ηγέτης που υποδέχεται ο νέος καγκελάριος από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στιγμιότυπο από την άφιξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία.

AP Photo

Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διμερείς συνομιλίες και η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 (ώρα Ελλάδος).

Η ατζέντα

Τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των δύο ηγετών είναι η οικονομία, έξι χρόνια μετά το τέλος μίας σκληρής δεκαετούς κρίσης, οι επενδύσεις και το διμερές εμπόριο, οι διεθνείς εξελίξεις, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης και το μεταναστευτικό.

Οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν καλή χημεία ενώ συναντήθηκαν λίγο πριν από την επεισοδιακή εκλογή Μερτς, στη Βαλένθια, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκεί συζητήθηκαν για πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία και του Κωστή Χατζηδάκη, τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ότι ο Πρωθυπουργός το βράδυ θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το συνέδριο θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε πολιτικοοικονομική εκδήλωση και ο Φρίντριχ Μερτς, έξι μέρες μόλις από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU με παραρτήματα στις Βρυξέλλες και τη Ν. Υόρκη, είναι μια γερμανική επιχειρηματική ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα περισσότερων από 11.000 μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς και μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών.

Υπενθυμίζεται πως ο κ.Μερτς έχει ιδρύσει για πρώτη φορά Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Γερμανία. Στη Βαλένθια ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε χαιρετίσει την απόφασή του κ. Mερτς να ιδρύσει ξεχωριστό Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στη Γερμανία, τα οφέλη του οποίου είχαν συζητήσει κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο και τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.

Related Articles

Back to top button