UBS: Δέκα σημεία αναφοράς της πολιτικής Τραμπ – Από τους δασμούς μέχρι τις μετοχές

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει περισσότερα από 140 εκτελεστικά διατάγματα κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του – περισσότερα από οποιονδήποτε πρόσφατο πρόεδρο – με στόχο τη μεταρρύθμιση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας, την αναδιαμόρφωση των παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, την ανατροπή πολλών ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης και την αποκατάσταση της εξουσίας του εκτελεστικού κλάδου.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο μια περίοδο που η οικονομία των ΗΠΑ λειτουργούσε με πλήρη απασχόληση και που οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κατέγραφαν νέα υψηλά ρεκόρ.
Αντ’ αυτού, η αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τις σαρωτικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ για τους δασμούς, τις περικοπές των κρατικών δαπανών και τις μεταναστευτικές κινήσεις έριξαν τα ποσοστά αποδοχής της δικής του εργασίας, επιδείνωσαν τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, αύξησαν την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων, ανέβασαν τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και προκάλεσαν αναταράξεις στις αγορές μετοχών, ομολόγων και νομισμάτων.
UBS: 10 σημεία αναφοράς για τις πρώτες 100 μέρες
1. Η αποδοχή της εργασίας του προέδρου Τραμπ έχει υποχωρήσει, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πρώτης θητείας:
Σύμφωνα με έρευνα δημοσκοπήσεων της Real Clear Politics, το ποσοστό αποδοχής του προέδρου Τραμπ έχει πέσει στο 45% από 52% στα μέσα Ιανουαρίου και οδεύει προς τον μέσο όρο της πρώτης θητείας του.
2. Λίγες νομοθετικές νίκες, αλλά τα περισσότερα εκτελεστικά διατάγματα κατά τις πρώτες 100 ημέρες του δεύτερης θητείας του Τραμπ:

Το πλεονέκτημα των εκτελεστικών διαταγμάτων είναι η ταχύτητα και η ισχύς τους όταν δίνουν εντολή στις υπηρεσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να εκτελέσουν τα ισχύοντα νομοθετήματα.
Τούτου λεχθέντος, περαιτέρω δικαστικές αμφισβητήσεις θα μπορούσαν να καταστήσουν ορισμένα εκτελεστικά διατάγματα παράνομα, εάν διαπιστωθεί ότι είναι είτε αντίθετα προς τα ισχύοντα νομοθετήματα, είτε ότι αποτελούν υπερβολικά ευρεία ερμηνεία αυτών.
3. Δασμοί σε επίπεδα που ξεπερνούν τη δεκαετία του 1930

Οι δασμοί που ανακοινώθηκαν φέτος αύξησαν τον πραγματικό δασμολογικό συντελεστή σε περίπου 25%, με βάση τον όγκο των εισαγωγών του 2024, από μόλις 2,5%. Αυτός ο δασμολογικός συντελεστής είναι υψηλότερος από τους δασμούς Smoot-Hawley της δεκαετίας του 1930.
Το Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά εκτιμά ότι η οικονομική ζημία που προκαλείται από αυτούς τους υψηλότερους πραγματικούς δασμολογικούς συντελεστές μειώνει τα δυνητικά έσοδα που διαφορετικά θα ήταν διαθέσιμα σε χαμηλότερα επίπεδα δασμών.
4. Η δυσαρέσκεια για το μέγεθος και το εύρος των αυξήσεων των δασμών είναι η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες

Περίπου το 15% των εκτελεστικών διαταγμάτων που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του προέδρου Τραμπ συνδέονται με δασμούς.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει μεγάλη χρήση του νόμου περί διεθνών οικονομικών εξουσιών έκτακτης ανάγκης (IEEPA) – ενός νόμου που δεν έχει χρησιμοποιηθεί προηγουμένως για την επιβολή δασμών – και επί του παρόντος αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο αρχείο αγωγών – για να δικαιολογήσει τους δασμούς.
5. Οι ομοσπονδιακές δαπάνες το 2025 ξεπερνούν το 2024, παρά την ευρεία κάλυψη των απολύσεων και περικοπών:

Παρά τις ανακοινώσεις για πληθώρα κυβερνητικών απολύσεων και περικοπών δαπανών, στην πραγματικότητα οι ομοσπονδιακές δαπάνες αυξήθηκαν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 από ό,τι το 2024.
Μία από τις μεγαλύτερες συνιστώσες των ομοσπονδιακών δαπανών -οι πληρωμές τόκων για τίτλους του Δημοσίου- τρέχει με ετήσιο ρυθμό 60 δισ. δολάρια υψηλότερα από ό,τι αυτή τη στιγμή το 2024.
6. Ο εντοπισμός παράτυπων μεταναστών στα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχει περιοριστεί υπό τον Τραμπ 2.0:

Ο αριθμός μεταναστών που επιχειρούν να διασχίσουν τα νότια σύνορα των ΗΠΑ έχει μειωθεί απότομα από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Τραμπ, τον Ιανουάριο.
Η κήρυξη εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης κατά μήκος των νότιων συνόρων για να δικαιολογήσει την επιβολή δασμών 25% στο Μεξικό μέσω της IEEPA, πιθανότατα ώθησε τους Μεξικανούς αξιωματούχους να σκληρύνουν την ασφάλεια των συνόρων στο πλαίσιο των προσπαθειών να διαπραγματευτούν εξαιρέσεις.
7. Η επιδείνωση της διάθεσης των Δημοκρατικών έχει τραβήξει το συνολικό καταναλωτικό κλίμα χαμηλότερα το 2025

Από τις εκλογές του 2024 οι Δημοκρατικοί έχουν γίνει πολύ πιο απαισιόδοξοι τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για τον πληθωρισμό υπό τον Τραμπ 2.0, σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.
Παράλληλα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ατομικών Επενδυτών, μόνο το 21,9% των επενδυτών πιστεύει ότι ο S&P 500 θα αυξηθεί τους επόμενους έξι μήνες.
8. Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων για το 2025 δείχνουν υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερη οικονομική δραστηριότητα:

Οι δασμοί προκαλούν στασιμοπληθωρισμό και η πολιτική αβεβαιότητα επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα, η μέση πρόβλεψη του Bloomberg για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το 2025 έχει μειωθεί από 2,1% στην αρχή του έτους σε 1,4% στα τέλη Απριλίου.
Οι τιμές καταναλωτή προβλέπεται τώρα να αυξηθούν κατά 3,2% το 2025, αντί για 2,5% που ήταν η εκτίμηση της αύξησης στις αρχές του έτους.
9. Οι αμερικανικές μετοχές υστερούσαν σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές εκτός ΗΠΑ εν μέσω αβεβαιότητας πολιτικής:

Από τον Ιανουάριο, και συγκεκριμένα από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποαποδώσει έναντι των μη αμερικανικών ανεπτυγμένων μετοχών.
Πρόκειται για μια ασυνήθιστη εξέλιξη κατά την τελευταία δεκαετία, εν μέσω αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και δασμών, γεγονός που αναδεικνύει την αξία της γεωγραφικής διαφοροποίησης εν μέσω αυτού του πρόσφατου επεισοδίου αυξημένης μεταβλητότητας.
10. Το δολάριο ΗΠΑ και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων κρατούν αποστάσεις:

Η σχέση μεταξύ του αμερικανικού δολαρίου και των αποδόσεων του 10ετούς κρατικού ομολόγου «χάλασε» ξαφνικά όταν ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε καθολικούς και αμοιβαίους δασμούς στις αρχές Απριλίου.
Η απόδοση των 10ετών και 30ετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε απότομα και το δολάριο ΗΠΑ αποδυναμώθηκε, υποδαυλίζοντας την ανησυχία ότι οι ξένοι επενδυτές αποφεύγουν τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.