Κόσμος

Βετεράνος που έχασε τα πόδια του στο Αφγανιστάν αναρριχήθηκε στο Έβερεστ

>

Βετεράνος που έχασε και τα δύο του πόδια υπηρετώντας στον βρετανικό στρατό στο Αφγανιστάν, είναι ο πρώτος διπλά ακρωτηριασμένος πάνω από το γόνατο που ανέβηκε στο Έβερεστ.

Ο 42χρονος Χάρι Μπούντα Μάγκαρ, συνεργάστηκε με ομάδα ορειβατών και χρησιμοποίησε ειδικά θερμαινόμενα προσθετικά πόδια αναρρίχησης για να μην πάθει κρυοπαγήματα.

Ο Χάρι ανέβηκε τα 8.848 μέτρα χρησιμοποιώντας κυρίως τα χέρια του.

«Ήταν εκπληκτικό, αλλά ο καιρός δεν ήταν και ο καλύτερος. Παρόλα αυτά καταφέραμε να φτάσουμε στην κορυφή».

Πάτησε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό

Ο Μπούντα Μάγκαρ γεννήθηκε σε στάβλο σε απομακρυσμένο χωριό του Νεπάλ, παντρεύτηκε στα 11 και έγινε πατέρας στα 17 χρόνια του.

Σε ηλικία 19 ετών κατατάχθηκε στον βρετανικό στρατό, στο επίλεκτο βασιλικό σύνταγμα Γκούρκα και υπηρέτησε για 15 χρόνια.

Το 2010 ενώ βρισκόταν σε περιπολία στο Αφγανιστάν πάτησε έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Όταν έμεινε χωρίς πόδια πέρασε ενάμιση χρόνο με κατάθλιψη και με τάσεις αυτοκτονίας.

Έπινε πάρα πολύ και σώθηκε από μία φιλανθρωπική οργάνωση βετεράνων.

«Όταν έχασα και τα δύο πόδια μου, ο στόχος μου ήταν να βρω τί μπορώ να κάνω σωματικά. Αυτό άνοιξε το μυαλό μου και προσπάθησα να κάνω ό,τι μπορούσα. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, απλά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να κάνεις πράγματα. Από τη στιγμή που μπορείς να προσαρμόσεις τη ζωή σου στο χρόνο και το μέρος, όλα είναι δυνατά».

Ο Μπούντα Μάγκαρ θέλει να αλλάξει τις αντιλήψεις του κόσμου για την αναπηρία καθώς ακόμα και σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου άτομα με προβλήματα στην κίνηση αντιμετωπίζονται ως βαρίδια για την κοινωνία.

Το σύνθημά του Χάρι είναι «Τίποτα δεν είναι αδύνατον».

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button