Οικονομία

«Βουτιά» του πληθωρισμού στο 4,1% στην Ελλάδα – Στο 6,1% η Ευρωζώνη

>

Σημαντική πτώση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη σημείωσε ο πληθωρισμός, ο οποίος για έναν ακόμη μήνα εμφάνισε ενθαρρυντικά σημάδια και για τον δείκτη των τροφίμων, κάτι που αποτελεί «πληγή» για την οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ανήλθε για τον Μάιο στο 4,1%, έναντι 4,5% που ήταν τον Απρίλιο – σύμφωνα με τη Eurostat – και στο 3% για τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο.

Τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού και στην Ελλάδα, στο 4,1% τον Μάιο από 4,5% τον Απρίλιο και 10,5% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό μεταξύ των χωρών της ζώνης, με χαμηλότερα ετήσια ποσοστά να καταγράφονται στο Λουξεμβούργο με 2%, το Βέλγιο με 2,7%, την Ισπανία με 2,9% και την Κύπρο με 3,6%. Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,3% τον Μάιο και στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, στο 6%.

Δομικός πληθωρισμός

Επιβράδυνση των τιμών καταγράφηκε και στο δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή ενέργεια και τρόφιμα που εμφανίζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης της Eurostat χωρίς την ενέργεια και τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα επιβράδυνε στο 6,9% τον Μάιο από 7,3% τον Απρίλιο, ενώ χωρίς ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό στο 5,3% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button