Οικονομία

Αναζητώντας ταλέντο στις ψηφιακές τεχνολογίες – Oι προκλήσεις για τους εργοδότες

«Πλέον, αισθανόμαστε ότι δεν κάνουμε εμείς συνέντευξη, αλλά αυτοί κάνουν σε εμάς». Η ατάκα αυτή υψηλόβαθμου στελέχους μεγάλης εταιρείας πληροφορικής στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αναφορικά με το πόσο εύκολη είναι η ανεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, αποτελεί μία σαφή ένδειξη των αλλαγών που υπάρχουν μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών όσον αφορά στην απασχόληση τους στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών.

Η περίφημη Generation Z έχει διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση της και το αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η διαφοροποίηση δεν αφορά μόνο τα μέλη της συγκεκριμένης γενιάς αλλά και μέλη πιο παλιών γενιών. Κάτι που φάνηκε και σε πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr μέσω LinkedIn, εστιάζοντας στους επαγγελματίες του κλάδου της τεχνολογίας.

Αλλαγές στην καθημερινότητα

Όταν ερωτήθηκαν οι συμμετέχοντες τι θα εφάρμοζαν πρώτα από όλα στην εργασιακή τους καθημερινότητα, το 50% απάντησε πως θα προτιμούσε να εργάζεται πλήρως εξ αποστάσεως (fully remote), ιδανικά ακόμα και από νησί. Το 33% επέλεξε ως προτεραιότητα την αμοιβή και τα benefits που ανταποκρίνονται στις δεξιότητες και την εμπειρία τους. Το 12% θα ήθελε τη δυνατότητα επαγγελματικής εξέλιξης χωρίς την υποχρέωση ανάληψης διοικητικού ρόλου, ενώ ένα 5% θα προτιμούσε περισσότερο χρόνο για ουσιαστική τεχνική δουλειά, όπως το coding, και λιγότερα meetings.

Τα παραπάνω έρχονται σε “σύγκρουση” με τις συνήθειες και τις αξίες παλαιότερων γενιών, τα μέλη των οποίων είναι υψηλόβαθμα στελέχη σε πολλές εταιρείες. Η διαφορετική προσέγγιση οδηγεί σε σύγκρουση πολλές φορές και ένας λόγος που υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε αρκετές εταιρείες είναι ότι οι δύο “πλευρές” δεν συμβιβάζονται.

Το παραπάνω φαίνεται και στις απαντήσεις για τα σημεία που δεν αρέσουν στους υποψήφιους εργαζόμενους. Στην πρώτη θέση με 55% ήταν οι ασαφείς αρμοδιότητες του ρόλου. Επιπλέον, το 21% επισήμανε την έλλειψη τεχνικών γνώσεων από την πλευρά του recruiter. Το 13% ανέφερε τις ερωτήσεις για το δεκαετές πλάνο καριέρας, ενώ το 11% εντόπισε ως αρνητικό παράγοντα τις εκτενείς τεχνικές ερωτήσεις που δεν συνδέονται άμεσα με τον ρόλο.

Ποιές είναι οι τάσεις

Όσον αφορά στις τεχνολογικές τάσεις, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (61%) εκτιμά ότι τα AI εργαλεία ανάπτυξης εφαρμογών. Παράλληλα, το 17% θεωρεί ότι τα low-code/no-code εργαλεία θα αποκτήσουν περαιτέρω δυναμική, επιτρέποντας την ταχύτερη ανάπτυξη εφαρμογών χωρίς την ανάγκη γνώσης προγραμματισμού. Ακολουθούν οι λύσεις robot automation σε μη τεχνολογικούς τομείς (15%), ενώ το Web3 και το blockchain συγκεντρώνει μόλις το 7% των προτιμήσεων, αποτυπώνοντας μια συγκρατημένη αισιοδοξία ως προς την ωρίμανση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης και στο αν είναι απαραίτητο το πτυχίο, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι κατέχει πανεπιστημιακό πτυχίο στον τομέα της τεχνολογίας, ενώ το 21% εργάζεται στον κλάδο χωρίς αντίστοιχη αναγνώριση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 16% θεωρεί ότι το πτυχίο δεν είναι απαραίτητο, υπογραμμίζοντας τη σημασία των δεξιοτήτων και της πρακτικής εμπειρίας. Τέλος, το 13% έχει αποκτήσει γνώσεις μέσα από εναλλακτικές μορφές εκπαίδευσης, όπως bootcamps ή επαγγελματικές πιστοποιήσεις. Κάτι που δείχνει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι πλέον μονόδρομος.

Related Articles

Back to top button