Πολιτική

Ξανθός: «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας – Δεν ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ»

>

Ειδικότερα, ο κ. Ξανθός, σημείωσε ότι δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από την συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με την διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου.

«Πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι ‘αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω’», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ενώ παράλληλα τόνισε πως με την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα γίνει προσπάθεια, αυτό το κλίμα να συμπυκνωθεί «σε ένα restart που μπορεί να γίνει, όποιο restart μπορεί να γίνει αυτές τις μέρες, με μια σαφήνεια στον προγραμματικό και πολιτικό λόγο», σημειώνοντας ότι «όλα θα τεθούν στο τραπέζι».

Επιπλέον, υποστήριξε ότι η μεγάλη μάζα των αναποφάσιστων ήταν πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έπιαναν τα ραντάρ των δημοσκοπήσεων.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής»

«Προφανώς θα πάμε στις εκλογές με τη σημερινή ηγεσία. Το αν θα γίνει μια καλύτερη αξιοποίηση κάποιων προσώπων, τα οποία απέδειξαν και στην προεκλογική περίοδο τις δυνατότητές τους και την εμβέλεια τους, είναι μια άλλη συζήτηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή την περίοδο δεν μπορεί να τεθεί θέμα αναπροσαρμογής της ηγετικής ομάδας ή οτιδήποτε άλλο. Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι επικεφαλής» συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι χρειάζεται σαφήνεια προγραμματική, συστράτευση και αλληλεγγύη, ενώ υπογράμμισε «όσοι προδιαγράφουν ότι ξόφλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν ως προτεραιότητα την εκλογική του λεηλασία, θα διαψευστούν».

«Εκτός τόπου και χρόνου» η πρόταση του κ. Παπαδημούλη

Σχετικά με την πρόταση του κ. Παπαδημούλη για πλαισίωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως τις εκλογές της 25ης, με νέας γενιάς στελέχη που διακρίθηκαν στις κάλπες, η άποψη του κ. Ξανθού, είναι ότι αυτή η συζήτηση «είναι εκτός τόπου και χρόνου».

«Και επίσης όσοι πιστεύουν ότι η επικράτηση Μητσοτάκη πλήττει μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ γελασμένοι. Κατά την άποψή μου, η νίκη και μάλιστα με αυτά τα πολύ υψηλά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη σηματοδοτεί μια βαθύτερη συντηρητική στροφή της κοινωνίας. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά ευρύτερα τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις» ανέφερε ακόμα.

Αν και είναι πολύ πρόωρο, σημείωσε, να γίνει μια συνολική αποτίμηση του δυσμενούς για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελέσματος, ο κ. Ξανθός εξέφρασε την εκτίμηση ότι το αφήγημα του κόμματος για την διακυβέρνηση της χώρας δεν ήταν πειστικό.

«Δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης. Από τη μια είχαμε την γραμμή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας και από την άλλη ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης το οποίο θα χρησιμοποιούσε το δημοκρατικό εργαλείο της απλής αναλογικής για να διασφαλίσει ευρύτερες συνεργασίες. Αυτό το πράγμα δεν ήταν πειστικό με δεδομένη προφανώς και την κάθετα αρνητική στάση των άλλων δυνητικά εταίρων σε ένα τέτοιο κυβερνητικό σχήμα» επισήμανε.

«Αυτό το βουβό κλίμα δηλαδή, το οποίο εισπράτταμε και διαπιστώναμε όλοι στις περιοδείες μας με τον κόσμο, θεωρώ ότι έκρυβε πολύ μεγάλο όγκο αναποφάσιστων ανθρώπων, οι οποίοι την τελευταία στιγμή προφανώς και με την επιρροή λαθών, αστοχιών που υπήρξαν στην προεκλογική περίοδο συνέτειναν στο να πάει μαζικά αυτός ο όγκος των αναποφάσιστων ανθρώπων και να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε.

«Θα υπάρξει ανασύνταξη δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς, κατά πόσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ το ηγεμονικό κόμμα στον χώρο της κεντροαριστεράς, απάντησε ότι αυτό θα κριθεί. «Σήμερα εξακολουθεί να έχει την πρωτοκαθεδρία και να έχει αυξημένο ειδικό βάρος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια ανασύνταξη δυνάμεων τις επόμενες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ «που θα αποδείξει ότι είναι μια παράταξη, που όπως όλες οι μεγάλες ιστορικές παρατάξεις έχουν και κοινωνικά ερείσματα και αντοχές και μπορούν να ανταποκρίνονται στις δυσκολίες και να διαχειρίζονται τις κρίσεις, επιστρατεύοντας και την συλλογική αξιοπρέπεια των ανθρώπων του χώρου, των μελών των».

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button