Κόσμος

Ξίφος σουλτάνου της Ινδίας πουλήθηκε στο Λονδίνο για 17,4 εκατομμύρια δολάρια

>

Το ξίφος του Tipu, σουλτάνου του 18ου αιώνα, διάσημου για τον άκρως σημαντικό ρόλο που έπαιξε στους πολέμους στη νότια Ινδία πουλήθηκε για 17,4 εκατομμύρια δολάρια – ή 14 εκατομμύρια λίρες – σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το CNNi, η τιμή της πώλησης ήταν επταπλάσια της εκτίμησης, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για ένα ινδικό – ισλαμικό κειμήλιο που πουλήθηκε στη δημοπρασία, όπως ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών Bonhams.

«Το σπαθί έχει μια εξαιρετική ιστορία, είναι εντυπωσιακής προέλευσης και χαρακτηρίζεται από ασυναγώνιστη δεξιοτεχνία», δήλωσε ο Nima Sagharchi, επικεφαλής της ομάδας Ισλαμικής και Ινδικής Τέχνης στο Bonhams.

Όπως εξήγησε, «Δεν ήταν έκπληξη που υπήρξε τόσο έντονη διεκδίκησή του μεταξύ δύο υποψηφίων, που έλαβαν μέρος μέσω τηλεφώνου στη διαδικασία, και ενός πλειοδότη στην αίθουσα. Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα».

Ο σουλτάνος Tipu κυβέρνησε το βασίλειο του Mysore στη νότια Ινδία μεταξύ 1782 και 1799, κερδίζοντας τον τίτλο “Tίγρης του Mysore” για την δυναμική με την οποία υπερασπίστηκε το βασίλειό του, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση πυραυλικού πυροβολικού σε πολέμους και παράλληλα μετέτρεψε το βασίλειο του στην πιο δυναμική οικονομία στην Ινδία.

Σκοτώθηκε από τις βρετανικές δυνάμεις στις 4 Μαΐου 1799, όταν εισέβαλαν στην πρωτεύουσα του βασιλείου του, Seringapatam (τώρα Srirangapatna). Μετά τη δολοφονία του, το σπαθί του, που βρέθηκε στις ιδιωτικές κατοικίες του παλατιού του, προσφέρθηκε στον Βρετανό στρατηγό David Baird ως ένδειξη τιμής για το θάρρους του, σύμφωνα με τον Bonhams.

Ένα στοιχείο που παραθέτει το CNNi αναφέρει πως ο Τipu κοιμόταν σε μια αιώρα κρεμασμένη από το ταβάνι του κρεβατιού του, με το σπαθί του στο πλάι του.

Εθνικές Εκλογές 2023

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button