Υποχωρούν οι επενδυτές σε ΧΑ και Ευρώπη – Νέο ιστορικό υψηλό στις ισραηλινές μετοχές

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.820 μονάδων, με φόντο τις διεθνείς πιέσεις, παρά τη χθεσινή αντίσταση.
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται και οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τη χθεσινή ανοδική κίνηση, καθώς η ένταση στη Μέση Ανατολή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 1.815 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1%, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στα 43,69 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,07%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,08%.
Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει απώλειες κατά 0,90% χαμηλότερα, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών και πλέον εβδομάδων. Ο δείκτης είχε κερδίσει 0,4% τη Δευτέρα, καθώς οι παγκόσμιες αγορές φάνηκε να αποτιμούν τον αντίκτυπο της κλιμακούμενης σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν.
Ο γερμανικός δείκτης DAX ηγήθηκε των απωλειών μεταξύ των κυριότερων περιφερειακών χρηματιστηρίων, σημειώνοντας πτώση 1,6% στις πρώτες συναλλαγές. Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,2%, με τον FTSE 100 του Λονδίνου να υποχωρεί κατά 0,7%.
Οι ισραηλινές μετοχές σημείωσαν νέο ιστορικό υψηλό
Καθώς οι παγκόσμιες μετοχές άρχισαν να πωλούνται τη Δευτέρα, ένα φωτεινό σημείο της αγοράς μετοχών παρέμεινε σταθερό: Ισραήλ.
Οι διεθνείς μετοχές εμφανίστηκαν αρχικά ατάραχες από την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, σημειώνοντας σε μεγάλο βαθμό ράλι τη Δευτέρα, καθώς οι μάχες εισήλθαν στην τέταρτη ημέρα τους.
Ωστόσο, καθώς τα στρατιωτικά πλήγματα συνεχίστηκαν την Τρίτη, οι ευρωπαϊκές μετοχές και οι μετοχές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού ήταν πιο ευμετάβλητες, ενώ τα αμερικανικά χρηματιστηριακά futures κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα.
Σε αντίθεση με την παγκόσμια τάση, οι μετοχές που είναι εισηγμένες στο Ισραήλ σημείωσαν ράλι.
Ο δείκτης 125 του Τελ Αβίβ, ο οποίος την τελευταία φορά διαπραγματευόταν 1,1% υψηλότερα, διεύρυνε τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση που τον είδε να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ.
Ο δείκτης Tel Aviv 35 της χώρας, στον οποίο εδρεύουν οι μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις της χώρας, κέρδισε 1% – που σημαίνει ότι έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο την αφού προηγουμένως είχε φθάσει σε νέο ιστορικό υψηλό τη Δευτέρα.