Πολιτική

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών – Καιρίδης: Πιστεύουμε στη μέση οδό για το μεταναστευτικό

Ως μόνη επιλογή προκρίνει η κυβέρνηση τις νόμιμες οδούς μετανάστευσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, κατά τη διάρκεια του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

«Διαφέρουμε από τα άκρα, υποστηρίζουμε την νόμιμη και βιώσιμη μετανάστευση με νόμους και κανόνες ανάλογα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Δεν πιστεύουμε στα ανοικτά σύνορα όπως στα άκρα αριστερά, προσπαθούμε να πάρουμε τη μέση οδό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες αλλά και τις ανησυχίες των πολιτών και που είναι ανάμεσα στους ξενοφοβικούς από τη μία πλευρά και τους αφελείς από την άλλη πλευρά», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και αναφέρθηκε στην στρατηγική για την νόμιμη μετανάστευση της ελληνικής κυβέρνησης, με πρώτο βήμα την πρωτοβουλία λίγο πριν τα Χριστούγεννα για την νόμιμη πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους μετανάστες. Μέχρι στιγμής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υπάρχουν 15.000 καταχωρήσεις μεταναστών με προσφορές για εργασία που ζητούν άδειες εργασίας και έχουν εκδοθεί 5.000 προσωρινές άδειες, επεσήμανε ο κ. Καιρίδης, σημειώνοντας ότι η προσδοκία είναι να επιτευχθεί ο στόχος των 30.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς, καθώς καθημερινά, όπως είπε, υπάρχουν πάνω από 300 αιτούντες. Το δεύτερο βήμα, υπογράμμισε ο υπουργός, είναι οι συμφωνίες εργατικής κινητικότητας με χώρες όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Αρμενία, η Μολδαβία και η Γεωργία, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος με την οποία υπάρχει ήδη συμφωνία και στόχος είναι να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Γρήγορα και αξιόπιστα εξετάζονται οι αιτήσεις για άσυλο

Ο κ. Καιρίδης μίλησε ακόμα και για τις ελλείψεις στο διοικητικό μηχανισμό σε σχέση με την νόμιμη μετανάστευση, αναφερόμενος σε ένα παράδοξο: «Όσοι έρχονται στην Ελλάδα παράνομα βλέπουν τις αιτήσεις τους για άσυλο να εξετάζονται γρήγορα και αξιόπιστα από την άψογη Υπηρεσία Ασύλου μας μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, οι νόμιμοι μετανάστες που έρχονται στη χώρα νόμιμα, ή θέλουν να ανανεώσουν τις άδειές τους, πληρώνουν φόρους και εισφορές μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια για τις άδειες τους». Όπως εξήγησε, αυτός ο μηχανισμός ήταν και παλαιότερα δυσλειτουργικός, αλλά δεν είχε καμία σημασία γιατί δεν υπήρχε ανάγκη για κάτι τέτοιο, αλλά τώρα πρέπει να χτιστεί από την αρχή και να εκσυγχρονιστεί.

«Όταν μιλάμε για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της μετανάστευσης στο παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα πρότυπα κινητικότητας είναι όλο και πιο περίπλοκα- και ότι η μετανάστευση θα συνεχίσει να δημιουργεί γρήγορα εξελισσόμενες προκλήσεις και ευκαιρίες τα επόμενα χρόνια», τόνισε η Ουγκότσι Ντάνιελς, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Επιχειρήσεων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button