Πολιτική

«Ηνίοχος 2024» : Εντυπωσίασαν τα «γεράκια» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2024» στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας , με τα «γεράκια» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να εντυπωσιάζουν.

Η Πολεμική Αεροπορία συμμετέχει με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών της καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη. Επιπρόσθετα , παίρνουν μέρος δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνδράμουν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Το πρώτο κύμα απογειώσεων της Πολυεθνικής Αεροπορικής Άσκησης «Ηνίοχος 2024» ξεκίνησε με τα F-16 της 336 Μοίρας Όλυμπος .

Η άσκηση περιλαμβάνει επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις, συνοδεία αεροσκαφών, σενάρια προστασίας στόχων και διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών.

Με 36 αεροσκάφη από 9 χώρες

Περισσότερα από 70 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά και ακόμη 36 από 9 χώρες εμπλέκονται σε άγριες αερομαχίες, σε κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο όπως και νοτίως της Κρήτης .

Αυστρία και Πορτογαλία συμμετέχουν στην άσκηση με προσωπικό Πληροφοριών και Ειδικές δυνάμεις, ενώ η Γερμανία με ομάδα παρατηρητών.

Συγκεκριμένα συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα οι κάτωθι χώρες:

● Κατάρ με αεροσκάφη RAFALE
● Κυπριακή Δημοκρατία με ελικόπτερο AW-139
● Μαυροβούνιο με ελικόπτερο B-414
● Ρουμανία με αεροσκάφη F-16
● Σαουδική Αραβία με αεροσκάφη TYPHOON
● Γαλλία με αεροσκάφη RAFALE και αεροσκάφος AEW Ε-3F
● Ηνωμένο Βασίλειο με αεροσκάφη TYPHOON
● ΗΠΑ με αεροσκάφη F-16 και Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9
● Ισπανία με αεροσκάφη F-18

«Ηνίοχος 2024» : Η μεγαλύτερη αεροπορική συνεκπαίδευση

Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων Ικάρων αλλά και η ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας να διεξάγει τέτοιες ασκήσεις, σε μια περιοχή με ποικιλία γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών, καθιστούν την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» ως μία από τις πιο ανταγωνιστικές σε Ευρώπη και Μεσόγειο .

Η συμμετοχή των αεροπορικών δυνάμεων των χωρών που λαμβάνουν μέρος είναι η μεγαλύτερη έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Η άσκηση ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα (8/4) και περιλαμβάνει επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις, συνοδεία αεροσκαφών, σενάρια προστασίας στόχων και διεξάγεται στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών.Θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 18 Απριλίου.

Σημειώνεται πως το διάστημα 1-7 Απριλιου πραγματοποιήθηκε η προετοιμασία για την Άσκηση ενώ το διάστημα 19-21 Απριλίου περνάει στη φάση αναδίπλωσης.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button