Οικονομία

Σε τροχιά ανάπτυξης ο εκθεσιακός τουρισμός στην Ελλάδα

Σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εμφανίζει ο εκθεσιακός τουρισμός στη χώρα μας, με την Ελλάδα να αποτελεί τη δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εκθέσεων στον κόσμο μετά την Ινδία και την πρώτη στην Ευρώπη.

Πέραν της μεγάλης αξίας για την ελληνική οικονομία καθώς ο εκθεσιακός κλάδος εισφέρει σημαντικά έσοδα, συμβάλλει παράλληλα και στην επίτευξη του στόχου για την επέκταση της τουριστικής σεζόν καθώς εξασφαλίζει επισκεψιμότητα 12 μήνες τον χρόνο.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Οργανωτών και Κατασκευαστών Εκθέσεων Ελλάδος στην οποία, παρουσιάστηκαν στοιχεία μελέτης της Oxford Economics σχετικά με τη συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, τη χρονιά ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας, το 2022 η άμεση συμβολή του εκθεσιακού κλάδου στην ελληνική οικονομία ήταν σχεδόν 500 εκατ. ευρώ έσοδα από επισκέπτες, εκθέτες και πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονται με εκθέσεις, περισσότερες από 4.000 θέσεις εργασίας και συνεισφορά 246 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας. Εάν δε, συνυπολογιστούν και τα έμμεσα και προκαλούμενα έσοδα, η συνολική συμβολή ανέρχεται σε 1,062 δισ. ευρώ, συμβολή 499 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ και υποστήριξη 8.400 θέσεων εργασίας.

Οι εκθέσεις στην Ελλάδα το 2022, «κάλυψαν» περίπου 480.000 τετραγωνικά μέτρα χώρου, ενώ με βάση τη συνολική οικονομική επίπτωση των 1,062 δισ. ευρώ και τη συνολική εκθεσιακή χωρητικότητα 147.500 τ.μ. της Ελλάδας, τα συνολικά έσοδα ανά τετραγωνικό μέτρο χωρητικότητας ανήλθαν σε περίπου 7.200 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης UFI Global Barometer Report μάλιστα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά εκθέσεων στον κόσμο μετά την Ινδία, και με διαφορά η πρώτη στην Ευρώπη.

«Ένα σημαντικό πόρισμα της μελέτης της Oxford Economics αποτελεί ο πολλαπλασιαστής ΑΕΠ, ο οποίος ανέρχεται σε 2,1. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 1 ευρώ ΑΕΠ που παράγει ο εκθεσιακός κλάδος, η ελληνική οικονομία απολαμβάνει επιπλέον 1,1 ευρώ από έμμεσες και προκαλούμενες δραστηριότητες. Παρομοίως, η κάθε θέση εργασίας στον κλάδο των εκθέσεων υποστηρίζει 1,1 επιπλέον θέσεις εργασίας στην υπόλοιπη οικονομία. Αν μάλιστα συμπεριλάβουμε τις επιπτώσεις των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ εκθετών και επισκεπτών, τότε οι πολλαπλασιαστές εκτοξεύονται και γίνονται μεγαλύτεροι του 6. Ελάχιστοι είναι οι κλάδοι της οικονομίας που παράγουν τέτοια πολλαπλασιαστικά οφέλη» σημείωσε ο κ. Αλέξης Λαγουδάκης, μέλος του Δ.Σ. του ΣΟΚΕΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΡΟΤΑ Α.Ε.

Το υπουργείο Τουρισμού, όπως επεσήμανε η υφυπουργός κ. Έλενα Ράπτη έχει προτάξει τον εκθεσιακό τουρισμό, «σε διακριτή θέση και στρατηγική από τον συνεδριακό τουρισμό. Και οι δύο αυτές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο εκθεσιακός, είναι ιδιαίτερα σημαντικές γιατί εξασφαλίζουν επισκεψιμότητα στη χώρα 12 μήνες τον χρόνο και γιατί το επίπεδο των επισκεπτών είναι ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με τον μαζικό ή άλλες μορφές τουρισμού». Όπως εξήγησε, η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ακτίνας αγορών που ξεπερνάνε τα 150 εκατ. κατοίκους και μπορεί να αποτελέσει το εμπορικό επίνειο των επιχειρήσεων απ’ όλον τον κόσμο που αναζητούν διαύλους επικοινωνίας με αυτές τις αγορές».

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης περιέγραψε ένα νέο εργαλείο, το Fiscal Structural Plan, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής της Ε.Ε.. Πρόκειται για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο προσδιορίζονται οι στόχοι λειτουργίας του κράτους με πενταετή διάρκεια, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν τα δεδομένα – δηλαδή, δεν μπορεί να αυξηθεί το έλλειμα της γενικής κυβέρνησης πάνω από 3,6% και προβλέπεται συγκεκριμένο πρωτογενές πλεόνασμα, ώστε να μπορεί να καλύψει ό,τι περιλαμβάνεται στην στοχοθεσία.

«Έχοντας αφήσει πίσω μας την παρένθεση της πανδημίας, βλέπουμε τον κλάδο των εμπορικών εκθέσεων να συνεχίζει μια δυναμική πορεία βιώσιμης ανάπτυξης έχοντας αποκτήσει διεθνή προβολή, η οποία φέρνει και αυξημένες προσδοκίες, τόσο από το κοινό όσο και από όλους τους εμπλεκόμενους» επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΣΟΚΕΕ, κ. Θεόδωρος Βώκος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button