Ελλάδα

Ενδοοικογενειακή βία: Επιπλέον 14 περιστατικά σε ένα μόλις 24ωρο

Ακόμη 14 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σε ένα μόλις 24ωρο, στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν το μέγεθος και την ένταση του φαινομένου. 

Να σημειωθεί ότι, τα περιστατικά αυτά είναι μόνο αυτά που έχουν φτάσει στο στάδιο της καταγγελίας στις Αρχές.

Ειδικότερα, την Δευτέρα (8/4) καταγράφηκαν 14 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας:

  • Μία στον Άγιο Παντελεήμονα
  • Μία στη Βοιωτία
  • δύο στην Εύβοια
  • Μία στην Φθιώτιδα
  • Τρεις στην Αιτωλοακαρνανία
  • Μία στην Σαντορίνη
  • Δύο στην Πάτρα
  • Μία στο Ρέθυμνο και
  • δύο στην Θεσσαλονίκη.

Σε ένα από τα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, ένας 39χρονος απείλησε την 32χρονη σύντροφό του, την χτύπησε, την δάγκωσε και την έπιασε από το λαιμό.

Μετά από το περιστατικό βίας, έκλεψε το λάπτοπ της και εξαφανίστηκε.

Σε περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 51χρονου για απειλή και εξύβριση σε βάρος της συζύγου του. Σύμφωνα με την καταγγελία, φέρεται να την χτύπησε στο κεφάλι με τούβλο.

Ο νέος «οδηγός» της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Στο μεταξύ, σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, που θα λειτουργεί σαν «πυξίδα» στον τρόπο διαχείρισης τέτοιων περιστατικών.

Στα «χέρια» των αστυνομικών βρίσκεται ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, στο οποίο, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιγράφεται ένα πιο ξεκάθαρο πλάνο για να μην υπάρξουν φαινόμενα όπως αυτό της γυναικοκτονίας της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

Μεταξύ των βασικών αλλαγών, που περιλαμβάνονται στο πλάνο αυτό είναι η διάθεση περιπολικού οχήματος για την ασφαλή μεταφορά ενός θύματος και η εξασφάλιση ασφαλούς χώρου διαμονής.

Αξιοποιούνται μεταξύ άλλων, υφιστάμενες πρόσφορες εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας διερευνώντας παράλληλα και τη δυνατότητα εξασφάλισης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή/και άλλες Δομές.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και εφόσον εξαντληθεί κάθε άλλη δυνατότητα εξασφάλισης ασφαλούς διαμονής, θα παρέχεται διαμονή σε ξενώνα ή ξενοδοχειακή μονάδα με οικονομική επιβάρυνση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πώς θα καταγράφεται ένα περιστατικό

Στην κατάθεση του θύματος (κατά περίπτωση) και στη σχετική εγγραφή του περιστατικού στο ΒΑΣ, να αναφέρεται εγγράφως ότι:

  1. ενημερώθηκε το θύμα για τη δυνατότητα μεταφοράς στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία για εξέτασή του και (δεν) δέχτηκε,
  2. ενημερώθηκε το θύμα και δόθηκε σχετικό έντυπο υλικό για τις υφιστάμενες δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αρωγής,
  3. ενημερώθηκε για τη δυνατότητα παροχής «Panic Button», όπου αυτό υφίσταται και βάσει των προϋποθέσεων λειτουργίας (π.χ. έξυπνη κινητή συσκευή),
  4. ενημερώθηκε το θύμα για τη δυνατότητα φύλαξης σε ασφαλή χώρο και (δεν) δέχτηκε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button