Πολιτική

Βορίδης: Προς αναβολή η συνάντηση Μητσοτάκη με αγρότες – «Ανοιχτό» για την Τρίτη

Για τη συνάντηση των αγροτών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τοποθετήθηκε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό θα γίνει, αλλά όχι τη Δευτέρα (12/02). Σημειώνεται ωστόσο, ότι κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, είχε δηλώσει πως ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τους εκπροσώπους των αγροτών την προσεχή Δευτέρα.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι «από πλευράς κυβέρνησης θέλουμε να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση και το τι θέλουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες».

Μάλιστα, τόνισε ότι ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και «το γνωρίζουν και οι ίδιοι, όπως οι αποζημιώσεις στο 100%». Αιτήματα θεσμικά και πολιτικά όπου υπάρχει συναντίληψη αλλά μένει να εξειδικευθούν όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και η διαπραγμάτευση της ΚΑΠ, είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, από την κυβέρνηση ανέφεραν πως η συνάντηση θα γίνει η Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει την Δευτέρα από το Βελιγράδι και πως όλες οι πλευρές έχουν ενημερωθεί. Το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί ουσιαστικά την Παρασκευή.

«Προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες, οι ανοιχτοί δρόμοι»

«Προϋπόθεση του διαλόγου με τους αγρότες είναι οι ανοιχτοί δρόμοι, μισογεμάτο το ποτήρι, όλοι θέλουμε να βρούμε λύσεις», προσέθεσε ο κ. Βορίδης.

Επιπλέον, σημείωσε πως «εμείς στο θέμα της μετάβασης της αγροτικής οικονομίας είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί», υπογραμμίζοντας ότι θεωρεί πως υπάρχει υποκρισία από την πλευρά της Αριστεράς.

Αγροτικός ξεσηκωμός σε όλη την Ελλάδα

Σημειώνεται ότι μια σειρά από αιτήματα κατέγραψαν με τον πλέον επίσημο τρόπο οι αγρότες σε υπόμνημα προς το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο απέστειλαν το βράδυ της Τετάρτης (7/02). Στην επιστολή περιλαμβάνονται όλα τα αιτήματα, όπως αυτά καθορίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη όλων των μπλόκων της χώρας.

Στο μεταξύ, την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου», κατά γράμμα, ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες οι οποίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece το Μαξίμου μελετά επιπρόσθετα μέτρα για την ενίσχυσή τους, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ο προϋπολογισμός, με την προϋπόθεση όμως ότι οι αγρότες δεν θα επιχειρήσουν «εκβιασμό» κλείνοντας τους δρόμους.

Τον τόνο για την αντιμετώπιση των αγροτών δίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως έλεγε στο CNN Greece κυβερνητική πηγή εντός του Μαξίμου.

Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει πως ακούει τα αιτήματα των αγροτών και εξηγεί τα όσα έχει ήδη κάνει η κυβέρνηση για να τους στηρίξει (με μείωση φορολογίας, ενίσχυση στο ρεύμα, διαπραγμάτευση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.α.) επιμένοντας στον διάλογο.

Από την άλλη κοφτά ξεκαθαρίζει πως οι αντιδράσεις έχουν όριο και μετά από αυτό το όριο δεν υπάρχει συζήτηση.

Είναι χαρακτηριστική η φράση του πως ο διάλογος γίνεται «με ανοιχτούς δρόμους» και πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημα του και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».

Από την κυβέρνηση τονίζουν μάλιστα πως την προηγούμενη τετραετία εκταμιεύθηκε από τον ΕΛΓΑ πάνω από 1 δισεκατομμύριο μόνο σε αγροτικές αποζημιώσεις, εκ των οποίων τα μισά προέρχονται από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button