Οικονομία

Online gaming: Περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα

Σε πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται τα φορολογικά έσοδα από το διαδικτυακό gaming, με εκπροσώπους του κλάδου να επισημαίνουν κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, την ανάγκη ρύθμισης του – αν μη τι άλλο – προσοδοφόρου αυτού πεδίου, προκειμένου να περιοριστεί ο παράνομος τζόγος.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πεδίο αυτό ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ανέφερε ότι «το να υπάρχει φορολογία, εφόσον είναι άδικη, γίνεται εις βάρος της δραστηριότητας και το κράτος χάνει λεφτά» και πρόσθεσε πως πρέπει «να δούμε διεθνώς τι ακολουθείται, με τα καλύτερα αποτελέσματα και εκεί πάνω να πατήσουμε».

Αναφερόμενος στην ψυχολογική διάσταση των παιγνίων, τόνισε πως «αφού υπάρχει, πρέπει να ρυθμιστεί, δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, γιατί μπορεί να εκτραπεί» και συμπλήρωσε πως εφόσον ρυθμιστεί θα είναι και κοινωνικά ωφέλιμος.

Ο Γιάννης Καποδίστριας, μέλος της Hellenic Online Gaming Association, επεσήμανε πως ο κλάδος προσφέρει «πάνω από μισό δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα» και με την ανάπτυξη του κλάδου με ρυθμιστικό πλαίσιο «μένουν μόνο οι σοβαροί πάροχοι».

Διευκρίνισε, όμως, ότι «Δεν είμαστε ακόμη στη χρυσή τομή της φορολογίας, ώστε να μη δίνουμε καύσιμο στους παράνομους». Όπως είπε, οι νόμιμες εταιρείες αναγνωρίζουν ως καθήκον τους να προστατεύουν τους παίκτες με επενδύσεις σε συστήματα ανίχνευσης παθολογικών συμπεριφορών, αλλά και στηρίζουν οικονομικά όχι μόνο τις δημοφιλείς ομάδες, αλλά και μη δημοφιλή αθλήματα, όπως και αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων και κοινωφελή ιδρύματα.

Από την πλευρά του ο Νομικός Σύμβουλος και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γεώργιος Βασιλειάδης, εκτίμησε πως «χωρίς τη βοήθεια του κλάδου δεν θα είχαμε εθνικές αποστολές στα περισσότερα αθλήματα», όμως επισήμανε, ότι παρά το ρυθμιστικό πλαίσιο, «χάνεται περισσότερο από μισό δισ. ευρώ φορολογία από παράνομες εταιρίες». Μίλησε για την ανάγκη ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος «χωρίς υπερβολές», ώστε «να μην αντιμετωπίσουμε τον κλάδο ως τη χρυσή αγελάδα».

«Σε συνδυασμό και με την επιτροπή ελέγχου παιγνίων μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, με σημαντικά φορολογικά έσοδα και προσφορά στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Βασιλειάδης.

Ο Chief Operations Officer της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δημήτριος Παπαδόπουλος, ενημέρωσε πως έχουμε τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στην Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με έρευνες βασικό κίνητρο παράνομου τζόγου είναι ο φόρος επί κερδών των παικτών και η υποχρέωση ταυτοποίησής τους.

«Η όποια ρύθμιση δεν μπορεί να είναι εξαντλητική, καθώς θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα» επεσήμανε και πρόσθεσε, ότι αναζητείται ένα νέο «διαρκές σημείο ισορροπίας» με στόχο «να διασφαλίσουμε ασφάλεια στον παίκτη και στην αγορά».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button