Κόσμος

Κόντρα Ίλον Μασκ και Αυστραλού πρωθυπουργού για το βίντεο στο Χ με την επίθεση κατά του επισκόπου

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Αυστραλιανό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζι και τον ιδιοκτήτη της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ,  Ίλον Μασκ με αφορμή δικαστική απόφαση που επιβάλει το κατέβασμα ανάρτησης βίντεο, όπου καταγράφεται η επίθεση με μαχαίρι σε βάρος επισκόπου μέσα σε εκκλησία στο Σίδνεϋ την περασμένη εβδομάδα.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας καταφέρθηκε κατά του δικαστηρίου κατηγορώντας το για έλεγχο του διαδικτύου, δηλώνοντας διατεθειμένος ότι θα προσβάλλει την εν λόγω απόφαση στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Αναλυτικότερα το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας ζήτησε από το Χ να μην εμφανίζει προσωρινά βίντεο από την επίθεση με μαχαίρι που εξαπέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα 16χρονος έφηβος σε εκκλησία. Στα βίντεο αυτά φαίνεται ο νεαρός να μαχαιρώνει έναν Ασσύριο επίσκοπο την ώρα της λειτουργίας που μεταδιδόταν απευθείας μέσω του διαδικτύου.

Το μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη μπλοκάρει τις αναρτήσεις αυτές για τους Αυστραλούς χρήστες, όμως ο Αυστραλός επίτροπος αρμόδιος για την ασφάλεια του διαδικτύου εκτίμησε ότι το περιεχόμενο θα πρέπει να αποσυρθεί εντελώς από το Χ καθώς είναι ιδιαίτερα βίαιο.

«Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει δικαιοδοσία σε όλη τη Γη;», διερωτήθηκε ο Μασκ σε ανάρτησή του αναφερόμενος στον Αλμπανέζι.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι αν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα μπορεί να λογοκρίνει περιεχόμενο για ΟΛΕΣ τις χώρες, κάτι που ζητεί ο Αυστραλός ‘επίτροπος για την ασφάλεια του διαδικτύου’, τότε τι σταματά οποιαδήποτε χώρα να ελέγξει ολόκληρο το διαδίκτυο;», πρόσθεσε στην ανάρτησή του.

“Ήδη λογοκρίναμε το εν λόγω περιεχόμενο στην Αυστραλία”, εν αναμονή της έφεσης, τόνισε ο Μασκ.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός χαρακτήρισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC τον Μασκ “αλαζόνα δισεκατομμυριούχο που πιστεύει ότι είναι πάνω από τον νόμο, αλλά και πάνω από την ευπρέπεια”.

«Η άποψη ότι κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στα δικαστήρια για να έχει το δικαίωμα να μεταδώσει βίαιο περιεχόμενο σε μια πλατφόρμα δείχνει σε πιο βαθμό είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα ο Μασκ», πρόσθεσε ο Αλμπανέζι.

Ο επίσκοπος Μαρ Μάρι Εμάνουελ τραυματίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο κεφάλι και στο στήθος από έναν 16χρονο λιβανέζικης καταγωγής, ένα περιστατικό που προκάλεσε ταραχές. Οι αυστραλιανές αρχές ανησυχούν ότι το βίντεο της επίθεσης, που έχει διαδοθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενδέχεται να τροφοδοτήσει την ένταση.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του τρίτου πιο πλούσιου ανθρώπου στον κόσμο και του Αυστραλού πρωθυπουργού δημιουργεί ένα νέο μέτωπο στη μάχη μεταξύ των μεγάλων πλατφορμών του διαδικτύου, από τη μία, και χωρών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, από την άλλη, που επιζητούν να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος στο περιεχόμενο που αναρτούν.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button