Πολιτική

Κυπριακό: Συνάντηση Τατάρ με Γκουτέρες στoν OHE – Σε σκληρή γραμμή επιμένει η Άγκυρα

O ηγέτης του Ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Μία συνάντηση που γίνεται σε συνέχεια των επαφών για το Κυπριακό που πραγματοποίησε η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν με τους ηγέτες και εκπροσώπους των δύο πλευρών, όπως και του τετ α τετ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες.

Ανυποχώρητος ο Ερσίν Τατάρ

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, έδωσε σε συνέντευξη Τύπου το στίγμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα από την κυριαρχική ισότητα και το ίσο εθνικό καθεστώς.

Επανέλαβε πώς αν δεν γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη θέση, οι επίσημες διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος.

Ο Ερσίν Τατάρ, απόλυτα ευθυγραμμισμένος με τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον χαρακτηρίζουν «φερέφωνο» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε χαρακτηριστικά: «η Τουρκία στηρίζει πλήρως την νέα μας πολιτική. Αν πρόκειται πλέον να υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, θα ξεκινήσει απολύτως μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος μας και μόνο στο τέλος αυτής της διαπραγματευτικής διαδικασίας θα υπάρξει μια συμφωνία με τη συνεργασία των δύο κρατών. Αυτή είναι η πολιτική μας, είναι σαφής και ξεκάθαρη.»

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ηγέτη του Ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, ζητώντας επιβεβαίωση «κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος», τόνισε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει δημόσια τις τοποθετήσεις του κ. Τατάρ και πώς το Κυπριακό δεν θα λυθεί μέσα από δημόσιες δηλώσεις.

Σκληραίνει η Τουρκία τη στάση της για το Κυπριακό

Η Άγκυρα επιμένει στη σκληρή γραμμή για το Κυπριακό. Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Ζεκί Ακτουρκ κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση, ζήτησε να γίνουν αποδεκτοί οι όροι που θέτει ο Ερσίν Τατάρ για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς στάτους, κάτι που οδηγεί σε λύση δύο κρατών υπογραμμίζοντας «τα μέρη να κινηθούν προς μια λογική λύση που να είναι σύμφωνη με την ιστορική και τρέχουσα πραγματικότητα, αντί για συζητήσεις ξεπερασμένες, καθεστωτικές και προκλητικές».

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κίπρις» επανέλαβε ότι δεν πρόκειται ο λαός του να παραδοθεί σε πιέσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: «αυτός ο λαός δεν είναι μόνος. Πίσω του υπάρχει το κράτος της Τουρκίας. Έχουμε χρέος σε όσους έδωσαν την ψυχή τους, τη ζωή τους σε αυτή την υπόθεση. Αν θα υπάρξει μια συμφωνία στην Κύπρο, το κράτος μας θα είναι ένα μέρος της. Θα στηρίξουμε μέχρι τέλους το κράτος και την κυριαρχία». Επίσης υπογράμμισε ότι η απομόνωση, το εμπάργκο και οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στον λαό του πρέπει να αρθούν.

Αναλλοίωτη η θέση της Αθήνας για το Κυπριακό

Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα όπως και η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης , μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Η Αθήνα έχει υπογραμμίσει πώς δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο “δύο κρατών”.Στην ίδια γραμμή και η ΕΕ με το μοντέλο συνομοσπονδίας που επιδιώκουν Άγκυρα και Ερσίν Τατάρ να μην γίνεται αποδεκτό από τις Βρυξέλλες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button