Ελλάδα

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που «άδειαζε» σπίτια στην Αττική – Πάνω από μισό εκατ. ευρώ η λεία

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται πέντε Γεωργιανοί, ανάμεσα τους ο «εγκέφαλος» αλλά και μια γυναίκα – που δούλευε ως οικιακή βοηθός- οι οποίοι είχαν αποκομίσει περισσότερα από 690 χιλιάδες ευρώ από τις κλοπές και διαρρήξεις που είχαν διαπράξει.

Στην εν λόγω συμμορία που δρούσε τα τελευταία δυόμισι χρόνια, κάθε μέλος είχε τον δικό του ρόλο, με τον εγκέφαλο αυτής να είναι πάντα παρών σε κάθε διάρρηξη ή κλοπή.

Η ομάδα των Γεωργιανών πριν «χτυπήσει» το σπίτι που είχε βάλει στο στόχαστρο, έλεγχε για την ύπαρξη καμερών, ενώ περίμεναν πότε θα φύγουν από το σπίτι οι ιδιοκτήτες του για να το διαρρήξουν.

Ιδιαίτερα σημαντικός ήταν και ο ρόλος της 33χρονης γυναίκας από την Γεωργία η οποία εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στα περισσότερα από τα σπίτια που έκλεβε η συμμορία, δίνοντας τους σημαντικές πληροφορίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, τα μέλη της οποίας διέπρατταν διαρρήξεις σε οικίες σε περιοχές της Αττικής.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της Τρίτης, 2 Απριλίου 2024, οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν -5- αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Σε βάρος των συλληφθέντων εκκρεμούσαν σχετικά εντάλματα σύλληψης για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι ανωτέρω κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από το Νοέμβριο του 2021, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με ιεραρχική δομή και συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi):

Εντόπιζαν τις οικίες-στόχους, τις οποίες «σημάδευαν» και στη συνέχεια κατόπτευαν και παρατηρούσαν για τυχόν ύπαρξη καμερών και συναγερμών, παρατηρούσαν τις κινήσεις των υποψήφιων θυμάτων τους, όταν αυτοί εξέρχονταν των οικιών τους, χρησιμοποιούσαν πληροφοριοδότες και τσιλιαδόρους, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων.

Για την προσέγγιση και τη διαφυγή από τους στόχους τους, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα, ιδιοκτησίας τους, τα οποία καταχωρούσαν σε στοιχεία άλλων ατόμων, παραβιάζοντας κλειδαριές, εισέρχονταν στις οικίες και αφαιρούσαν τιμαλφή και άλλα αντικείμενα, ενώ φρόντιζαν για την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων χρησιμοποιώντας καθαριστικά μέσα, χρησιμοποιούσαν κώδικες λέξεις, προς αποφυγή ταυτοποίησής τους.

Τα διαρρηκτικά εργαλεία της εγκληματικής οργάνωσης

Αστυνομία

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, είχαν διακριτούς μεταξύ τους ρόλους και συγκεκριμένα:

44χρονος, ο οποίος κατείχε τον αρχηγικό ρόλο, ήταν παρών σε όλες τις περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Τοποθετούσε σημάδια σε οικίες-στόχους και πραγματοποιούσε κατοπτεύσεις των πολυκατοικιών και των γύρω περιοχών. Επιπλέον, ενημερωνόταν από τα υπόλοιπα μέλη για την διάθεση των κλοπιμαίων, λαμβάνοντας γνώση για τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν.

38χρονος, κατέχοντας ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνικές διάρρηξης, συνήθως ήταν ο φυσικός αυτουργός των διαρρήξεων, ενεργώντας πολλές φορές μόνος του. Προέβαινε σε κατόπτευση και προετοιμασία των οικιών-στόχων, ενώ επιτηρούσε τις κινήσεις των υποψήφιων θυμάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους τσιλιαδόρους. Μετά τις διαρρήξεις μοιραζόταν τα κλοπιμαία με τον αρχηγό και διέφευγαν προς διαφορετική κατεύθυνση.

34χρονος και 33χρονος, «επιχειρησιακά» μέλη της οργάνωσης (διαρρήκτες και πληροφοριοδότες), με το ρόλο είτε των φυσικών αυτουργών είτε των τσιλιαδόρων. Έλεγχαν τις κλειδαριές των στόχων τους, κατόπτευαν για τυχόν ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας, ενεργούσαν διαρρήξεις, ενώ φρόντιζαν για την εξαφάνιση τυχόν αποδεικτικών στοιχείων προς αποφυγή της ταυτοποίησής τους.

33χρονη, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως οικιακή βοηθός, έδινε πληροφορίες στα υπόλοιπα μέλη, ενώ συνέβαλε στην παράνομη δραστηριότητά τους, καταχωρώντας τα επιχειρησιακά οχήματά τους στο όνομα συγγενικού της προσώπου.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και τις σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

όχημα,

μοτοσυκλέτα,

-3- λάπτοπ,

-370- ευρώ,

πλήθος κινητών και καρτών SIM,

πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών,

πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,

λοστός,

πλήθος ρολογιών και κοσμημάτων και

πλήθος κλειδιών.

Από την έως τώρα έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί -16- περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών από οικίες, ενώ το παράνομο οικονομικό τους όφελος υπολογίζεται άνω των -690.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής τους δράσης συνεχίζονται.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button